...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

תיאום הורי

תהליך תיאום הורי בהליכי גירושין

מספר עצום של ילדים מושפעים מדי שנה עקב משבר בלתי נמנע שנגרם כתוצאה מפרידת ההורים והליכי גירושין מפרכים. רבים מאותם ילדים יגדלו במחיצתם של הורים שימשיכו להיות בקונפליקט קשה אחד מול השני.

מתוך אלה, רבים ייחשפו לתהליכים משפטיים שבהם הילדים יהוו סלע מחלוקת משמעותי. כך, נושאי התכתשות שכיחים עשויים להיות אפוטרופסות, משמורת, הסדרי ראייה, מסוכנות ועוד.

ילדים הנחשפים למתיחות הקונפליקט הקשה שבין הוריהם יכולים לפתח בעיות רגשיות והתנהגותיות משמעותיות, שללא טיפול מקצועי, עלולים ללוות אותם לאורך כל חייהם.

תקופה זו מתוארת על ידי הורים מתגרשים פעמים רבות כתקופה הרעה ביותר בחייהם של הילדים, עם פגיעה קשה באמון ובכבוד שהם חשים להוריהם.

ברוב המקרים התהליך המשפטי ארוך ומייגע עבור שני הצדדים, לא כל שכן עבור הילדים, שנקלעו להליך הגירושין של ההורים בעל כורחם.

הילדים חווים בלבול רגשי-מחשבתי לאור פירוק התא המשפחתי והמאבקים בין ההורים. כדי להפחית עד כמה שניתן את הפגיעה בילדים משפחות מתגרשים רבות מופנות בהוראת בית המשפט לענייני משפחה לעבודה עם מתאם הורי.

תיאום הורי הוא למעשה שירות טיפולי מקצועי, הניתן על ידי מטפל מוסמך ומנוסה, הנושא אופי משפטי מובהק.

מה כולל הליך התיאום ההורי?

תהליך התיאום ההורי מורכב מכמה התערבויות שונות הכוללות בין היתר:

  • הדרכת הורים ספציפית לתקופת המאבק והשינויים בתא המשפחתי.
  • גישור בין רצונותיהם המנוגדים של ההורים המתגרשים.
  • תיאום של פרטים טכניים (מועדי חופשות, שינויים בזמני שהייה וכדומה).
  • במידת הצורך – הפנייה לטיפול, לאבחון או להתערבות טיפולית נדרשת אחרת.
  • לעיתים קרובות המתאם ההורי יעניק גם התערבויות פסיכותרפויטיות ממוקדות.

בפועל קיימים שני סוגים של תיאום הורי

תיאום הורי חלקי או תיאום אדמיניסטרטיבי, שהוא מצב שבו תהליך התיאום ההורי נעשה תוך כדי קביעת הסדרי הראייה ויכול להתקיים כאשר להורים יש כבר יכולת ומוכנות כלשהי להגיע להסכמה.

במצב זה המתאם ההורי עשוי להתבקש לספק דיווח לבית המשפט על רמת שיתוף הפעולה של ההורים, העל התקדמות בטיפול ולעיתים גם לחוות דעתו לגבי המלצות לשינויים בהסדרי ראייה ובמקרי קיצון גם שינויים בהסדרי משמורת.

אם המתאם ההורי מזהה דפוס התנהגות שנוגד את טובת הילדים, עליו לציין זאת ולעשות כל שניתן כדי לטפל בבעיה בתהליך התיאום. כאמור, תיאום זה יכול להצליח רק אם להורים יש מוכנות בסיסית להגיע להסכמות כלשהן.

במקרים קשים, גם לאחר קביעת הסדרי הראייה והמשמורת, ההורים עדיין מתכתשים זה עם זה בבית המשפט. במצב זה להורים אין עדיין מוכנות להגיע להסכמה ולשם כך נדרש תהליך של תיאום הורי במתכונת מלאה, והוא מצליח רק בזכות כללים קשיחים ושיתוף פעולה עם בית המשפט.

תהליך זה יכול להתחיל רק לאחר שבית המשפט קבע את המשמורת ואת הסדרי הראייה. כחלק מתיאום זה נחתם עם ההורים הסכם שבמסגרתו הם מתחייבים בתקופת התיאום לא לפנות לבית המשפט ולא לערב את עורכי הדין.

כמו כן, המתאם אינו מדווח לבית המשפט על תוכן המפגשים אלא רק על תחילת ההליך ועל סיומו. אם תוך כדי התהליך ההורים מפרים את הכללים ופונים לבית המשפט, הדבר היעיל ביותר לעשות הוא שבית המשפט יחזיר אותם לתהליך התיאום, כמוצא יחיד.

במסגרת התיאום, הנערך עם שני ההורים יחדיו ולרוב על ידי שני מתאמים, מלמדים את ההורים להפריד בין הקונפליקט הזוגי ביניהם לבין חובתם ההורית לילדיהם, חשוב לדון בטובת הילד ולהתמקד שוב ושוב בדברים שעליהם ההורים כן מסכימים.

ההורים מרחיבים בהדרגה את ההסכמות עד להתעסקות בקונפליקטים משמעותיים. כללי הישיבה המשותפת של הארבעה, הקשורים לאופי ההתנהלות (עם כבוד) ולתוכן (צורכי הילדים והסכמות) וההבנה כי אין פתרון אחר וכי גם בית המשפט לא יסייע להם "לחמוק" מכך, מקדם באופן ברור יותר מדיאלוג, שהוא פחות קונפליקטואלי.

במסגרת הליכי תיאום הורי ניתן לראות לא אחת איך זוגות שנלחמו זה עם זה במשך תקופה כה ארוכה מצליחים לעבור, בלית ברירה, לשפה של כבוד תוך כמה מפגשים של תיאום הורי מלא.

לתיאום ההורי מספר מטרות חשובות מאד ובין השאר:

  • להפחית בקונפליקט ולעודד תקשורת של דיאלוג להגן על רווחתם של הילדים
  • לסייע לילדים עם צרכים מיוחדים לצלוח את תהליך פרידת ההורים
  • ליצור מרחב שבו מצוקתם של ההורים נשמעת, מוכלת ומטופלת

התוצר הסופי של תהליך התיאום שואף להביא לכך שלא יידרש אף גורם שלישי לתווך בין ההורים, וכך יוכלו שני הצדדים לכבד את רצונותיו של הצד השני ולפעול כאנשי צוות במערך המשפחתי המורכב.

מבחינת הילדים התיאום מפחית את החרדה ואת חוש האחריות על החלטות שמעבר ליכולתם. במקביל, התהליך גם מקדם חוש אחריות אישי, דבר המביא לשיפור ביכולת להשמיע את קולם, עלייה בביטחון העצמי ויכולת ההשפעה בתהליך.

אין בכלל ספק כי התיאום ההורי הנו לטובת הילדים ויכול רק לסייע להם בהתמודדות מול הליכי הגירושין ופירוק התא המשפחתי שלהם.

התיאום מעלה את ההסתברות שילדים ימשיכו ליהנות מנוכחות שני ההורים בחייהם ובמקרים של ניכור הורי או סרבנות קשר הוא יוצר ערוצי תקשורת יעילים ונסבלים לכל הצדדים ומקדם, עד כמה שניתן, את חידוש הקשר.

בסופו של דבר, התיאום ההורי מסייע למצוא דרכי תקשורת מילוליות יעילות ומעוררות אמון, ביטחון ועבודת צוות בריאה, עוצר את מעגל האיבה ומעודד תקשורת ודיאלוג והוא מספק להורים משאבים להתמודדות יום-יומית.

בפן האישי, הזוגי והמשפחתי, התיאום מאפשר להורים ביטחון שהצד השני עומד בהבטחותיו ומפחית סכסוכים בין ההורים וכפועל יוצא, צורך בפניה להליכים משפטיים מיותרים.

קראו בהרחבה: על האפשרות להפחית תשלומי מזונות במשמורת משותפת

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.