...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

הנזק הפסיכולוגי

השפעת תהליך הגירושין על בני הזוג והילדים

במשך הזמן ניתן לראות יותר ויותר מקרים בהם בני זוג מחליטים לפרק את המשפחה הגרעינית ומתגרשים. התופעה אמנם שכיחה אך אין לזלזל בתוצאות המהפכניות שהיא מביאה עימה.

גירושין מביאים עימם תפנית גדולה בכל היבטי החיים של בני הבית, המשנה את המצב הקיים ומאלצת להתעמת עם התנאים החדשים.

הגירושין נתפסים כסוג של משבר שעלול לפגוע בכל בני הבית, הן בבני הזוג והן בילדיהם. במאמר זה נדון במשבר הגירושין ונענה על שאלות כגון: מהי ההשפעה הפסיכולוגית של הגירושין על בני הזוג? מהי ההשפעה על הילדים? האם ומתי כדאי לפנות לטיפול פסיכולוגי? וכדומה.

הגירושין כמאורע טראומתי

ניתן להגדיר את מאורע הגירושין כטראומתי, משום שהוא עלול להשפיע על בני הבית בצורה הדומה להשפעת טראומה.

מאורעות טראומתיים מזוהים עם שינוי התנהגותי בו רואים בדרך כלל סימפטומים של חרדה, ובעיקר חרדות נטישה, נטייה לפסימיזם, ציפייה לרעות, תחושות אשמה וכדומה. במקרים רבים מבחינים בהתנהגות כזו בקרב ילדים להורים גרושים ואף לעתים אצל ההורים המתגרשים עצמם.

ההשפעה הפסיכולוגית של הגירושים על בני הזוג

בין אם הבחירה להתגרש הינה הדדית ובין אם חד-צדדית, ההשפעות בדרך כלל גובות מחיר משני בני הזוג. בעקבות גירושין נראה לרוב פחדים רבים, פחד להיות לבד, פחד מנטישה ועוד. בנוסף, תחושות של כעס, תלותיות, חוסר ישע, חוסר יציבות, הזדקקות לחיזוק, הבנה וכן הלאה.

במידה ותהליך הגירושין אינו עובר על מי מנוחות, אלא הוא כרוך במתחים, תסכולים ומריבות בין בני הזוג שבדרך כלל מופיע עניין ההורות כמהותי ביותר, ההשפעות הפסיכולוגיות עלולות להיות קשות וחריפות יותר מאשר בתהליך שעובר בשלום ובידידות בין בני הזוג.

ההשפעה הפסיכולוגית של הגירושים על הילדים

המסגרת המשפחתית נתפסת בעיני ילדים כמסגרת יציבה שמלווה אותם לאורך חייהם, כעוגן שממנו ניתן לצאת מהבית ולחקור את העולם. פירוק המסגרת עשוי לבטל את האיזון והיציבות, לערער את הילד ולגרום לנזק שאם לא יאובחן ויטופל, הוא עשוי להיות בלתי הפיך.

עבור  ילדים, גירושין הם מקור למועקה, מתח, חרדה, בספיגת הסכסוך בין ההורים. השפעות הגירושין על ילדים מופיעות ברוב תחומי החיים ומובילה לבעיות בהיבט החברתי, התנהגותי, הישגי ועוד.

הסימפטומים העיקריים אצל ילדים להורים גרושים הם: היחלשות דימוי עצמי, אגרסיביות, קושי בהתאמה לתנאים, קשיים חברתיים ולעתים קרובות גם הידרדות ביחסים עם ההורים.

הילדים מושפעים מהמתחים הרבים שנובעים מהמחלוקות והמאבקים בין הוריהם. רובם נוטים לרגשות קשים כמו רגשות אשם, נקודת המבט בנוגע לזוגיות ומשפחה ניזוקות ותחושת היציבות רעועה.

קשר טוב ויציב בין הילד לבין ההורה שאינו גר עימו בבית, ביחד עם צמצום הסכסוך בין ההורים ככל הניתן, יסייעו בהפחתת הבעיות הפסיכולוגיות-חברתיות של הילד.

מתי ומדוע מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי בקרב בני זוג גרושים?

מכיוון שהשפעות הגירושים מרובות וקשות, לעתים קרובות נזקקים בני המשפחה, הן ההורים והן הילדים, להסתייע בטיפול פסיכולוגי.

במקרים בהם השפעות הגירושין גורמות לסבל, חרדות, תחושת ריקנות, דיכאון וכדומה, מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי. הטיפול יעזור להתמודד עם משבר הגירושים ויתן כלים להמשיך הלאה.

מתי ומדוע מומלץ לפנות לטיפול פסיכולוגי בקרב ילדים להורים גרושים?

ברוב המקרים, להורים אין את הנדרש בכדי לעזור לילדים לקבל את הכלים להתמודדות נפשית עם הגירושין ולכן מומלץ לפנות לפסיכולוג המתמחה בתחום.

במידה ומופיעים אצל הילדים סימפטומים המעידים על מצוקה נפשית כמו: עצבות, חלומות רעים, פחדים שונים, תפניות בהתנהגות הילד למשל התנהגות שאינה מתאימה לגיל הילד, או התנהגות לא הולמת, הטיפול הפסיכולוגי יכול לעזור לילד לעבד ולהתמודד עם המצב אליו נקלע.

טיפול פסיכולוגי בילדים להורים גרושים, יכול לסייע להוריד בהדרגה את הקשיים הנלווים למאורע שנתפס עבור הילד כטראומתי ומזעזע את מהלך החיים. דרך הטיפול  תוחלט לפי הבעיות הייחודיות של הילד. טיפול בילדים צעירים ייעזר בעיקר בכלים טיפוליים כמו טיפול בעזרת אומנות או טיפול בבעלי חיים.

אנחנו פה בשבילך

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.