...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

שאלות ותשובות

כל מה שחשוב לדעת בנושא גירושין

 

אתר זה הוקם במטרה לאפשר לכם לאתר בקלות תשובה לכל שאלה בנושא דיני משפחה, גירושין וסוגיות משפטיות בתחום. באתר מידע עשיר ומגוון בנושאים הללו, אולם מעת לעת פונים אלינו גולשים עם שאלות נוספות וכאן ריכזנו את הנפוצות שבהן.

לקבלת סיוע משפטי מיידי וללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן: יעוץ משפטי

במידה ולא איתרתם בעמוד זה את התשובה לשאלתכם, פנו אלינו ונשמח לסייע. פנייתכם תועבר בצורה דיסקרטית אל עורך דין בתחום. למעבר אל התשובות לחצו על הקישורים:

  • באילו מקרים מומלץ לערוך הסכם גירושין?
     
  • אילו מחלוקות יש ליישב במסגרת הסכם גירושין?
     
  • באיזה אופן יש לאשר הסכמי גירושין בבית המשפט לענייני משפחה?
     
  • מה מיוחד בהליכי גירושין שהסיבה להם היא בגידה?
     
  • לפי אילו שיקולים יקבעו הסדרי משמורת הילדים?
     
  • מהם מזונות קטינים?
     
  • כיצד יקבע גובה מזונות הילדים?
     
  • מהו גט וכיצד ניתן לקבלו?
  • כיצד תוגש תביעה לגט בבית הדין הרבני?
     
  • מהי חקירת שמות?
     
  • מה משמעותה של הכתובה?

מהם המקרים בהם רצוי לערוך הסכם גירושין וכיצד לעשות זאת?

הצעד הבא בתהליך הגירושין יהיה ניסוח וכתיבת הסכם גירושין. הסכם גירושים הינו הסכם שמתאר הבנות שהושגו בין בני הזוג בנושאים עליהם יש צורך לקבל החלטות לאחר הפרידה, כמו חלוקת ממון, מזונות וילדים.

את החוזה ניתן לערוך ללא עורך דין, אולם מומלץ בחום לערב עורך דין בתהליך כתיבת החוזה, שכן הבנת האפשרויות וניסיון בתחום הם חשובים מאין כמותם בעת כתיבת חוזה זה. במיוחד כאשר מדובר גם בהסדרי משמורת וראייה לילדים, הסכם הגירושין הוא הסכם שנערך לטווח ארוך (עד הגיע הילדים לגיל 21, לרוב), וכדאי שיספק את צרכיכם ורצונותיכם כיום – וגם לטווח ארוך.

עוד, הסכם גירושין יש לאשר בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין רבני. הסכם שלא אושר באחת הערכאות הללו אינו מחייב את בני הזוג לממשו. ישנם מקרים בהם בית המשפט לענייני משפחה, או בית הדין הרבני, דוחים את ההסכם, אם ההסכם אינו כתוב באופן מוסכם ומסודר ומכיל נקודות עקרוניות מקובלות, לכן מומלץ להיעזר בעניין זה בעורך דין.

לאילו נושאים יש להתייחס במסגרת הסכם גירושין?

על הסכם הגירושין לציין בבירור כי בני הזוג מסכימים להיפרד ולהתגרש, ולאחר מכן להתייחס באופן ברור לנושאים הבאים:

רכוש וחלוקת רכוש – יש לפרט בהסכם את חלוקת הרכוש המדוייקת, זו תחייב אתכם בהמשך. כדאי שלא להקל ראש בעריכת רשימה כזו, שכן אם היום אתם ביחסים חמים זה עם זה – הרי שבמהלך ההיפרדות, הסיכוי שיחסיכם יישארו ידידותיים הוא קטן.

משמורת והסדרי ראייה על הילדים – כולל זכויות או הגבלות על ההורה המשמורן, כמו הגבלת אורך זמן ליציאה מהארץ עם הילדים המשותפים, הגבלת יכולתו להחליף שם לילדים, או מידת המעורבות הדרושה על מנת לקבל החלטות מהותיות בחיי הילד (כמו למשל, היכן ילמד).

תשלום מזונות לבן/בת הזוג ו/או לילדים – בהסכם נקבעים בדיוק גובה התשלומים והמזונות. סכום המזונות צמוד בדרך כלל למדד המחירים לצרכן.

איך מתבצעת פניה לבית המשפט לענייני משפחה וכיצד יאושר ההסכם?

לאחר שהגעתם ביניכם להסכמות בנוגע לסעיפים שהוזכרו לעיל, ושכרתם עורך דין שינסח הסכמות אלה באופן שמקובל על בית המשפט, ולאחר שההסכם נכתב על ידי עורך דין ואושר על ידי שני הצדדים המתגרשים ונחתם על ידם, ניתן לפנות לבית משפט לענייני משפחה, לקבלת תוקף משפטי להסכם. הפנייה נעשית על ידי עורך הדין, ונקבע תאריך לדיון בהסכם.

אם ההסכם כתוב על ידי עורך דין ובהסכמת שני צדדים, הדיון בבית המשפט ייארך מספר דקות, בהן השופט שידון בבקשה ינסה לראות כי בני הזוג מבינים את הכתוב בחוזה ומתכוונים לקיים את החוזה, כי החוזה נכתב באופן מקיף מספיק ומכיל את הסעיפים המקובלים שבנוגע אליהם יש להחליט בעת פרידה, וכי על פי שיקול דעתו, ניראה שההסכם בין בני הזוג יכול להיות תקף לאורך זמן (למשל, שתשלום המזונות לא גבוה או נמוך מהממוצע באופן ניכר, שהסדרי ראיית הילדים ברורים, וכו').

חשוב לדעת, כי אם הסכם הגירושים נידון בערכאות משפטיות, אם יעלה צורך לשנות את תנאי הסכם הפרידה  לאורך השנים יהיה על בני הזוג לגשת שוב לבית המשפט לענייני משפחה. בכל מיקרה, בין אם ניגשתם לאישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה ואם לאו, תצטרכו לגשת לבית הדין הרבני לקבלת גט. אולם, אם תיגשו ללא הסכם מאושר על ידי בי המשפט לבית הדין הרבני, את תנאי ההסכם שלכם תוכלו לשנות רק בבית הדין הרבני.

כדאי לדעת, שנהוג לחשוב שלאישה יש יתרונות באישור ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה, ואילו את ענייני הגבר יקדמו יותר בבית הדין הרבני. לכן גם כאן, כדאי לערב עורך דין מנוסה שיעזור להגיע להחלטה – לאיזה גוף פונים.

בבית המשפט לענייני משפחה, יאושר ההסכם שניסחתם וייחתם בחותמת בית המשפט. דאגו לצלם את ההסכם החתום בחתימת שניכם ובחותמת בית המשפט, לפחות כך שלכל אחד מכם יהיה עותק, ואת המקור הקפידו לשמור.

מה מייחד גירושין בעילת בגידה?

בגידת בן זוג פוגעת ביחסי האמון בין בני הזוג, יחסי אמון נדרשים למען ניהול בית וחינוך משותף של ילדים. לכן, מעשה הבגידה, אם ניתן להוכיח אותו, משפיע על מעמד הצדדים בפני בית הדין בעת קבלת החלטות בנוגע לפירוק התא המשפחתי וחלוקת הרכוש המשותף.

אם נודע לבן זוג על מעשה של בגידה מצד בן זוגו, מומלץ להיוועץ מייד בעורך דין. לא תמיד כדאי לחשוף את הגילוי, לעיתים מוטב להסתיר את דבר הגילוי ולהכין אסטרטגיה לגירושים בעקבות הידיעה, על פי הנחיותיו של עורך דין מנוסה.

פגיעה בזכויות על הרכוש – על פי הדין העברי, גבר שבגד באשתו אינו נפגע מבחינה רכושית בעת חלוקת הרכוש, אולם בעל שמוכיח שאשתו בגדה בו – יכול לנשל אותה כמעט מכל רכושם המשותף. בתי הדין הרבניים לא תמיד פועלים על פי הנחיה זו, ולכן חשוב להשיג ייעוץ משפטי איכותי במידה ועילת הפרידה היא אכן בגידת האישה. חשוב לציין כי חובות שניתן להוכיח כי נוצרו בשל בגידה, על פי בית הדין הינם חובות של הצד הבוגד בלבד.

משמורת ילדים – בגידת ההורה אינה משפיעה כלל על שאלת משמורת על הילדים הקטינים, אלא אם יש קשר בין הבגידה לבין טובת הקטין. בסוגיות בנוגע למשמורת על הילדים, שאלת טובת הילד היא העיקרית העומדת לנגד עיני השופט.

בגידת אישה בבעלה גורמת לאבדן זכות האישה לקבלת תשלום כתובתה, וכן פוגעת בזכאותה לקבלת מזונות אישה – כלומר, לקבלת תשלומים מהבעל על חשבון מחייתה באם היא אינה עובדת, עד לסיום הליכי הגירושין. לאחר הגירושין במרבית המקרים אישה אינה זכאית למזונות אישה, לכן שאלת המזונות הופכת לא רלוונטית. כמו כן, אישה עובדת אינה זכאית לתשלום מזונות אישה. כמובן, שמזונות בגין הילדים אינם מושפעים כתוצאה מבגידה.

מהם השיקולים בעת קביעת הסדר משמורת על הילדים?

עד הגיעם לגיל שש, וללא נסיבות מיוחדות, בית המשפט מעדיף באופן גורף שילד יישאר במחיצת אימו. אולם טובת הילד עומדת לנגד בית המשפט בכל דיון בנוגע לחלוקת משמורת על ילדים קטינים. אם ניתן להוכיח כי טובת הילד להישאר עם אביהם – בית המשפט יעניק משמורת לאב. רצון ההורים אינו מהווה שיקול בקבלת החלטה בבית המשפט, אם הוא עומד בסתירה למה שמסתמן כטובת הילד.

בית המשפט עשוי להיעזר במומחים בתחום שלום הילד, כמו עובדים סוציאליים, פסיכולוגים וכו' כדי לקבוע במקרים שבהם יש חוסר בהירות, מי יקבל משמורת על הילדים, וככל שהילד מבוגר יותר – בית המשפט נוטה יותר להישמע לרצונותיו בעניין המשמורת. ניתן גם לקבוע חזקה משותפת על הילדים, בה שני ההורים מתחלקים באופן שווה באחריות ובטיפול בילדים. בכל מקרה, ההורה שאינו בעל המשמורת הינו עדיין אפוטרופוס של הקטין ואינו מאבד את זכויותיו ההוריות.
 
הסדרי הראייה של בן הזוג שלא קיבל משמורת על הילדים, נועדו כדי לשמר את הקשר ההורי בינם לבין הילדים. הסדרי הראייה המקובלים הם – במהלך השבוע הילד ייפגש פעמיים עם ההורה, וכמו כן הילד יבלה סוף שבוע עם ההורה בכל סוף שבוע שני.

חגים ומועדים מתחלקים שווה בשווה, לסירוגין. כלומר, הילד יבלה לסירוגין בשנה אחת חג עם אימו, ובשנה שלאחריה את אותו החג עם אביו. במהלך השנה, נהוג לחלק את החגים בין המשפחות כך שבכל שנה יבלה הילד במהלך חלק מהחגים עם משפחת האם, וחלק מהחגים עם משפחת האב.

מהם מזונות קטינים?

מזונות הם השתתפות בעלות גידול הילדים המשותפים, אותם משלם ההורה שהילדים אינם בחזקתו, להורה המשמורן (בעל המשמורת), שהילדים נשארים בחזקתו. לרוב, האם היא שמקבלת חזקה על הילדים ועל האב חלה חובת תשלום מזונות לאמם,עבורם.

כיצד נקבע גובה המזונות שישולמו עבור כל קטין?

סכום ריצפה – עבור צרכים הכרחיים של הילד, כגון דמי טיפול בילד, מזון וביגוד, חינוך וחלק מהוצאות הדיור – על פי הדין העברי מחוייב האב בתשלום הצרכים ההכרחיים של הילד עד הגיעו לגיל 15, גם כאשר האב מובטל או הכנסתו נמוכה, חלק זה של תשלום המזונות נשאר קבוע.

מדור – על האב להשתתף בהוצאות הדיור (שכר דירה או משכנתא) עבור ילדיו, בגובה של 30% מהסכום עבור ילד אחד.

צרכים מדין צדקה – מזונות הקטין עשויים להכיל סעיפים נוספים כמו חוגים, בילויים, העשרות, ריהוט, וכדומה, על פי צרכי הילד והאפשרויות הכלכליות של האב.

מהו גט וכיצד מקבלים גט?

מסמך הגט עצמו נכתב בכתב יד, על ידי איש דת שהוסמך לדבר, בתוך כחודש מסיום תהליך חקירת השמות. חשוב לדעת, כי עד למתן מסמך הגט בני הזוג נחשבים נשואים לכל דבר ועניין, למשל, אם אחד מבני הזוג מנהל רומן בשלב זה במערכת היחסים, הוא נחשב על פי דיני ישראל כבוגד. לצורך מתן כתב הגט, תיקבע פגישה נוספת ובה על שני בני הזוג להיות נוכחים. מתן כתב הגט כרוך בטקס קצר, ובו הגבר נותן את הגט לאישה. הדיינים בבית הדין מנחים את בני הזוג כיצד לנהוג במדוייק, בעת קבלת הגט.

איך מגישים תביעה לגט בבית הדין הרבני?

כאשר שני בני הזוג יהודים, לשם קבלת גט בכל נישואין, אזרחיים או דתיים, לאחר חתימה על הסכם בבית משפט לענייני משפחה או ללא עירוב בית המשפט, יש להגיש בקשה מנומקת על פי דיני ישראל, בבית הדין הרבני. ריאלי לצפות שתהליך זה יימשך כחצי שנה.

ניתן לקבל סיוע מעורך דין גם בהגשת בקשה לגירושין בבית דין רבני, אולם לאחר חתימה עם הסכם בבית משפט אין הכרח בכך. חשוב לציין את העילה לגירושין ולהדגיש כי אינכם רואים סיכוי לשלום בית, במיוחד אם יש לכם ילדים קטינים.

בשלב הראשון בתהליך שיש לעבור בבית הדין הרבני, יש לפתוח תיק בקשה לגירושין. בעת פתיחת התיק אין חובת נוכחות של שני הצדדים, אולם תצטרכו למלא טפסים ובהם פרטי שני בני הזוג, תעודה מזהה, כתובת מגורים למשלוח דואר, ועוד. פתיחת תיק גירושין כרוכה בתשלום עמלה ובהליך בירוקראטי, שבסופו נקבע לבני הזוג תאריך לפגישה נוספת בנוכחות דייני בית הדין הרבני.

יש להגיע לבית הדין הרבני על מנת לקבל את הטפסים למילוי עבור פתיחת התיק, וניתן להגיש את הטפסים ולשלם את עמלת פתיחת התיק כבר באותה הפגישה. כדאי להגיע לבית הדין הרבני בלבוש צנוע, מומלץ לגבר להביא עימו כיפה. התהליך יסתיים בקבלת גט – מסמך כתוב המתעד את פרטי מבקשי הגט, ומציין כי הם אינם נשואים עוד.

כיצד מתנהלת חקירת שמות

פגישה נוספת תקבע לבני הזוג, לצורך חקירת שמות. בתהליך זה בבית הדין הרבני, מחוייבים להגיע שני בני הזוג, מלווים כל אחד בבן משפחה מקירבה ראשונה (אב, אם, אח או אחות). תהליך זה הוא תהליך בו בני הזוג נשאלים שאלות בנוגע לפרטיהם האישיים ולפרטי בני משפחתם, לצורך וידוא כי ישנה עילה לגירושין, וכן כי יש בידי בית הדין הרבני נתונים מדוייקים על אודות מבקשי הגט והוריהם. חשוב לדעת, כי גט שניתן לבני זוג ובו שגיאה בשם אחד מבני הזוג או הוריו, אינו גט תקף.

בפגישת חקירת השמות יישאלו בני הזוג בנוגע לעילת הגירושין, למערכת היחסים ביניהם, וכן הם יישאלו בנוגע לשמותיהם ושמות הוריהם, שמות החיבה והשמות הנוספים שלהם, וביוגרפיה היסטורית שלהם. כדאי לברר מראש בנוגע לשמות ההורים, עיר הולדתם, שמות הנעורים שלהם, וכולי. יש חשיבות למתן תשובות ברורות ולביטחון בעת מתן התשובות בפני דייני בית הדין. חוסר ביטחון עלול להיראות כהסתרת פרטים או אי אמירת אמת, ועלול לגרור בירור נוסף.

חקירת השמות נעשית במעמד שלושה מדייני בית הדין הרבני, באולם בית הדין. בני הזוג יעמדו מול הדיינים ויענו על שאלותיהם. במהלך חקירת השמות יישאלו גם העדים שהובאו – קרובי המשפחה של כל אחד מבני הזוג, גם בנוגע להיסטוריה האישית שלהם וגם בנוגע למערכת היחסים בין בני הזוג. בסוף חקירת השמות, הדיינים יפסקו בנוגע לגט – האם יש עילה למתן גט, וכן ישמרו את שמות בני הזוג והוריהם כפי שהובאו בפניהם במהלך החקירה. שמות אלה הם אלה שיופיעו במסמך הגט.

מה משמעותה של הכתובה?

הכתובה היא המסמך עליו חותמים בני זוג במעמד חופתם. מקור מסמך זה הוא במשפט העברי, ויש בכוחו של בית הדין הרבני לאכוף את מימושו. הדבר כולל תשלום סכום הכתובה. בעת תהליך גירושין בבית הדין הרבני, חייב הבעל בתשלום סכום הכתובה לאשתו.

עם זאת, ישנם מעשים שיפטרו את הבעל מחובת התשלום:

ויתור מרצון – ראשית, האישה יכולה לוותר מרצון על תשלום סכום הכתובה. מכיוון שלרוב סכום הכתובה הוא סכום גדול ותשלומו מטיל קושי משמעותי על הבעל, יש שנשים מוותרות על תשלום סכום זה.

מעשה מרמה – מצד האישה, או הסתרת פרטים בנוגע למצב האישה בעת נישואיה, למשל – הסתרת פרטים בנוגע למצבה הבריאותי.

בגידה מצד האשה – מצב זה, שנדון בו בהרחבה בהמשך, מחייב גירושין על פי ההלכה היהודית ושולל מהאישה את הזכות לתשלום כתובתה. גם אם קיימת סבירות גבוהה לכך שהאישה בוגדת או בגדה אולם אין ראיה חד משמעית בנושא – האישה עלולה לאבד את זכאותה לתשלום כתובתה.

אשה מורדת – אישה שאינה מקיימת יחסי מין עם בעלה ללא סיבה מוצדקת אינה זכאית לתשלום כתובתה. אם האישה מתנהגת באופן מרדני או בפריצות, ניתן לתת לה התראה לחדול מהתנהגותה, ולאחר שאינה חדלה מהתנהגותה הפסולה – תפסיד את כתובתה.

מציאת פסול – אם נמצא פסול בכתובה, או פגם באופן עריכתה, היא תמצא לא מחייבת.

לקבלת סיוע משפטי מיידי וללא כל התחייבות מצידך, לחץ כאן: יעוץ משפטי

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.