Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

גירושין פיקטיביים

גירושין פיקטיביים ולא אפקטיביים – שימו לב!

אחד מבני הזוג מנהל עסק פרטי שהוא גם בעליו. לצורך הקמתו נטל הלוואות מהבנק כנגד בטחונות וערבות אישית. לימים, המשפחה התרחבה. נולדו שני ילדים. נדרש מעבר לדירה מרווחת שלצורך רכישתה לקחו משכנתא.

לעומת המשפחה, העסק נקלע למשבר חריף. הצ'קים חזרו. ספקים לחצו. הבנקים הגבילו את מסגרת האשראי ובהמשך סגרו את הברז. הנושים לא מוותרים על החוב שלהם. בני הזוג יודעים מה מחכה להם. הם רוצים להגן על הרכוש המועט שנשאר בבעלותם ועל החסכונות שצברו למען עתיד הילדים.

מה עושים? הם מחליטים להתגרש על הנייר ובפועל להמשיך לחיות כרגיל אך בצניעות, כמעט בסתר וללא רעשים מיותרים שיחשפו את סוד הפיקציה.

הרכוש עובר על שם האישה והילדים. נחתם הסכם על תשלום גבוה במיוחד לדמי מזונות שבהם נושה לא יכול לגעת. וכך, מצליחים להתחמק מעיקולים וחברות גבייה, בחסות הסכם גירושין פיקטיבי.

בתי הדין ובית המשפט לא יודעים על המניע העומד ביסוד הסכם הגירושין שהובא לאישורם למתן תוקף. על פניו, הסכם גירושין פיקטיבי, שלא מתכוונים לממש אותו הלכה למעשה הוא כמו כל הסכם חוקי. בכל מקום ונסיבות שיידרשו להציגו הוא יתקבל כמסמך חוקי ותקף.

הפיקציה ידועה לבני הזוג שיוצר אותה מטעמים ברורים ובלתי חוקיים ועושה כל שניתן להסתירה.

למה אנשים בוחרים במסלול גירושין פיקטיביים?

המציאות מלמדת כי גירושין פיקטיביים נפוצים בעיקר בקרב אנשי עסקים שנקלעו לחובות ונמצאים לפני פשיטת רגל. הם מחפשים דרכים יצירתיות להעביר את רכושם וכספם על שם אחרים על מנת להעלים את רכושם מעין הנושים.

אחת הדרכים היא באמצעותו של הסכם פיקטיבי נדיב במיוחד כלפי האישה והילדים. הבעל החייב מסכים, לכאורה, להעביר את זכויותיו בנכסים המשותפים לטובת האישה והילדים שהופכים להיות המגן האנושי מפני בעלי החוב.

בהסכם מסוג זה יש ניפוח מכוון של תשלומי מזונות וצרכים נלווים של הילדים הקטנים שצורכיהם גדלים ויקרים במהלך השנים.

כדי לחזק את האמינות של אותו הסכם פיקטיבי, בני הזוג יכולים גם לנפק הסכם ממון פיקטיבי שהוכן אד הוק בתוקף הנסיבות המיוחדות שגם על פיו, גובש הסכם הגירושין.

העיתוי במקרה זה הוא קריטי. אם בני הזוג היססו והנושים היו זריזים יותר ולשכת ההוצאה לפועל החלה בהליכי עיקול, אזי, אין טעם בהסכם פיקטיבי שמעביר נכסים לאישה, כדי להינצל מעיקול צפוי. זה כבר מאוחר מדי.

הרצון לזכות בהטבות מביטוח לאומי המגיעות להורה יחיד, מניע גם הוא, לעריכת הסכם גירושין פיקטיבי. הטבות אלו כוללות קצבת ילדים, מענק לימודים פעם בשנה עבור ילדים הלומדים בבית ספר, הנחה לאם במעונות יום ציבוריים והשתתפות משרד השיכון בשכר דירה במשך שלוש שנים, אם אין בבעלות האם דירה או חלק מדירה.

כמו כן, אישה במעמד הורה יחיד מקבלת נקודת זיכוי נוספת וגבר שהוא הורה יחיד מקבל נקודת זיכוי נוספת ובנוסף נקודת זיכוי עבור כל ילד. משתלם. אך לא חוקי. זו דוגמה לקשירת קשר להונות לצורך קבלת כספים במרמה מהמדינה.

מה עושים כאשר הפיקציה נחשפת?

כאשר הנכס לא רשום על שמך כחייב אך הוא עדיין שלך מכוח ההסכם הפיקטיבי שערכת עם זוגתך, ששותפה לדבר עבירה, והנושים לא יכולים לעקל אותו, אין מצב טוב מזה.

זה נכון, אבל לא תמיד. החיים יותר חזקים מכל תכנון וכוונת זדון. בועת השקר מתפוצצת בפנים מכיוונים בלתי צפויים בעליל.

אם בהמשך החיים, יחליטו בני הזוג להיפרד באמת, הצד שעל שמו נרשם הרכוש יקבל אותו בפועל והגבר, שהעביר את הרכוש שצבר על שם אשתו, נותר בלעדיו.

באופן זה אין הוא יכול לתבוע את חלקו ברכוש הרשום על שמה כיוון שכבר נתן לה אותו במהלך הגירושין הפיקטיביים. גם אם אשתו תתחשב ותעביר אליו נכסים שירשמו על שמו, הנושים עלולים לחשוף את המהלך ולתבוע את חובם ואת זאת לא רוצה הבעל. זהו המלכוד.

יכול בהחלט להיווצר מצב שבמהלך החיים המשותפים תחת מעטה של גירושין פיקטיביים, האישה תתאהב בגבר אחר ותחליט להיפרד מהבעל החייב לטובת גבר חדש נטול חובות.

יש באפשרותה לדרוש מהבעל שוויתר כביכול על זכויותיו בדירה המשותפת, שכעת רשומה רק על שם האישה, לצאת לאלתר ולאפשר לה ולבן הזוג החדש לחיות יחד בנכס שהיה פעם שלו. אם בעבר הנושים אילצו אותו להבריח נכסים לטובת אשתו, הפעם, אותה אישה הבריחה אותו מהבית שלו.

גם לילדים יהיה מה לומר באחד הימים. אמירתם לא תנעם לאבא שלהם שהחליט יחד עם האמא להעביר את הדירה על שם הילדים בחלקים שווים, או במקרה של בן יחיד רק על שמו.

הילדים בגרו והחליטו בעצה אחת למכור את הדירה של ההורים שרשומה על שמם וליהנות מפירות תמורתה למימוש תוכניותיהם האישיות. להורים שבחרו בהליכים פיקטיביים לא יהיה שום סעד חוקי למנוע את המהלך. נותר להם להתחנן על נפשם שהילדים ישאירו להם קורת גג.

עמדת בית המשפט בנושא גירושין למראית עין…

נושים לא מוותרים בנקל כאשר יש להם עילה לחשוד שהמדבור בגירושין פיקטיביים ונועדו למילוט מתוחכם מפני תשלום החוב. במקרה זה ניתן לשכור את שירותיו של משרד חקירות פרטיות. לעקוב אחרי התנהלות בני הזוג ולאסוף ראיות והוכחות לניסיון התרמית.

במידה ויוכח כי הזוג מנהל חיי שיתוף מכל בחינה כאילו לא התגרש, יש מקום אל עורך דין, לערער על ההסכם ולתבוע את החוב באמצעות בתי המשפט. אך מכאן ועד להוכחה חותכת בדבר הפיקציה והחזרת הנכסים לידי בעל החוב האמיתי הדרך עוד ארוכה ומתישה. לא לכל נושה יש את אורך הרוח והאמצעים להשיב מלחמה להוכחת צדקתו.

יש לא מעט מקרים בהם בתי המשפט לא מקבלים טענות נושים שנכסים הרשומים על שם הגרושה הם של הבעל החייב וההעברה בוצעה במסגרת גירושין פיקטיביים. כך קרה בתיק ה"פ 8559-10-09 נעים נ' נעים ואח' בפני בית המשפט המחוזי מרכז.

בני הזוג נעים חתמו על הסכם גירושין אשר הסדיר שורה ארוכה של נושאים הקשורים לעניין הגט, לילדים ולענייני רכוש. בין היתר קבע ההסכם כי לאישה תוקנה הבעלות המלאה בשני נכסים: דירת מגורים בחולון, בה היא מתגוררת עם שני ילדיה, ומחסן אשר שימש בעבר את עסקה של האישה.

ההסכם קיבל תוקף של פסק-דין במסגרת בית הדין הרבני. מצבו הכלכלי של הבעל רע מאד והליכים משפטיים מתנהלים בינו לבין נושיו. האישה מבקשת מבית המשפט לקבוע שהנכסים הנ"ל הם שלה בלבד כך שלנושים לא תהיה זכות לתבוע אותם במסגרת חובות בעלה. הנושים טוענים שהנכסים הועברו על שמה במסגרת הסכם גירושין פיקטיבי.

בית המשפט קיבל את תביעת האישה וקבע כי ברמה העקרונית העדר הסדר משפטי ראוי לשאלת מעמד בת זוג של החייב הוא חסר, הטעון טיפול יסודי של המחוקק.

לעצם השאלה אם הסכם הגירושין הוא הסכם פיקטיבי היא שאלה עובדתית, הטעונה הוכחה. ביהמ"ש התרשם מהעדויות ומהמסמכים, כי הסכם הגירושין אינו פיקטיבי. המדובר בהסכם גירושין שאושר ע"י ביה"ד הרבני, ואף הוצגה בפני בית המשפט תעודת גירושין המעידה על כך שהצדדים התגרשו הלכה למעשה.

במצב זה, הראיות הדרושות על מנת להוכיח כי אקט הגירושין שנקטו הצדדים הוא פיקטיבי צריכות להיות משמעותיות. הנושים הביאו עדויות שמיעה בלתי קבילות. חקירת בני הזוג לא הותירה רושם על בית המשפט כי מדובר בגירושין פיקטיביים. העובדה שבני זוג נוהגים זה כלפי זה בהבנה והתחשבות אינה מעידה על פיקציה.

במקרה אחר שהגיע עד לבית המשפט העליון בשבתו כבג"צ בתיק 4479/06, וגדי שקיר תושב ירדן, נישא להאלה שקיר תושבת ישראל. מכוח נישואיו ואיחוד משפחות דרש ממשרד הפנים מתן אזרחות ישראלית. משרד הפנים התנגד.

המבקש ערער ובית המשפט דחה את ערעורו בטענה לריבוי נשים להם נשוי שאינו חוקי. המבקש טען כי הוא גרוש מאחת ונשוי רק לשניה. בית המשפט התרשם שהגירושין הנטענים הינם פיקטיביים ובפועל התקיימו במקביל שתי מערכות יחסים של המבקש עם שתי נשים. ההחלטה נשענה על בג"צ 5185/02 אבו עאיש נ' שר הפנים.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מעורך דין בענייני גירושין!

באילו מקרים בוחרים בני הזוג ללכת לכיוון של גירושין פיקטיביים? מה זה אומר מבחינה חוקית? מהי עמדת בית המשפט בנושא גירושין למראית עין ומה יכולה להיות התוצאה של הסכם פקטיבי כאמור?

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

קטגוריות

הכתבות הפופולאריות

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

רוצה לדעת עוד?

מלא את הפרטים והשאר מעודכן בכל עת

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר