Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

גירושין בישראל

הקלישאה היא, שכאשר בני זוג מחליטים להתגרש – לפחות עורך דין גירושין אחד מחייך. אך כמו כל קלישאה, היא מצחיקה אולי ממבט ראשון, אבל הפער בינה לבין המציאות רחוק בהחלט. למעשה, גירושין הם עסק מורכב, עצוב, ולעיתים גם מאוד "מכוער". בישראל, הגירושין גם מורכבים באופן חריג, בשל שילוב של דין ארכאי ודתי, עם דין אזרחי ופורץ דרך. 

במאמר שלהלן ננסה להציג מעין מדריך, לכל אדם שהחליט להתגרש. נסביר מה כולל הליך הגירושין, כיצד נכון לנהל הליך גירושין ולבסוף, נקנח בעשרה טיפים, שיכולים להיות מועילים לכל מתגרש ומתגרשת, שמעוניינים לנהל הליך גירושין קל ומהיר. אז הבה נתחיל? 

רק לפני הכל, הערה: המאמר כתוב מטעמי נוחות בלשון זכר, אך מתייחס לשני המינים. 

החלק הקשה ביותר – קבלת ההחלטה:

הליך הגירושין לא מתחיל ביום מתן הגט או ביום הגשת התביעה לבית הדין הרבני – אלא ביום שבו ההחלטה נפלה בליבכם. לרוב מדובר בתהליך ארוך, שבו מערכת היחסים בין בני הזוג לא התנהלה על הצד הטוב ביותר. לעיתים, ההחלטה מתקבלת לאחר מאורע חשוב וקיצוני (כמו למשל – בגידה). 

עם זאת, אין ספק שהחלק הקשה ביותר, ברוב המקרים, הוא לקבל את ההחלטה. לרוב, ישנם שיקולים לטובת הגירושין ושיקולים נגדם. למשל, החשש מקושי כלכלי עשוי, לא אחת, לעכב את ההחלטה להתגרש. מנגד, הרצון לשמור על הקשר המשפחתי ועל הזוגיות, מביאים גם הם לעיכוב בקבלת ההחלטה.

כיצד מתחילים בתהליך?

לרוב, השלב הראשון הוא בהגשת תביעת הגירושין. כאן הנושא מסובך. בישראל, נישואין וגירושין נערכים לפי הדין האישי-הדתי, שחל על בני הזוג. כלומר, כאשר מדובר ביהודים, שהם אזרחים ישראליים, הגירושין בעניינם ייערכו על פי הדין הדתי-עברי. המשמעות היא, שגירושין בין יהודים  נערכים בפני בית הדין הרבני. 

בישראל יש מספר בתי דין רבניים, שמפוזרים בהתאם למחוזות השיפוט. מעל בתי הדין הרבניים חולש בית הדין הרבני הגדול, המשמש כערכאת ערעור לבתי הדין האזוריים. ככלל, דיונים בפני בית הדין הרבני, נערכים בפני הרכב של שלושה דיינים. לא מדובר בשופטים, אלא בדיינים שנבחרים ע"י וועדה מיוחדת. סדרי הדין בבית הדין הרבני דומים לסדרי הדין בבתי המשפט, אך קבועים בתקנות מיוחדות. 

מכאן, שבשלב הראשון, יש להגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני ובמעמד הגשת התביעה יש לשלם אגרה. כתב התביעה צריך לכלול את העובדות הרלוונטיות לתביעה, את פרטי הצדדים, את פרטי הילדים המשותפים ועוד. 

תביעת גירושין היא למעשה תביעה משפטית לכל דבר ועניין. דהיינו, אם בתביעה כספית יש להוכיח את עילת התביעה (למשל: חוזה), בתביעת גירושין יש להוכיח עילת גירושין מכוח הדין הדתי-יהודי. בין עילות הגירושין המוכרות במשפט העברי: בגידה, מעשה כיעור, "עוברת על דת יהודית" (דהיינו אישה שמחטיאה את הגבר לפעול בניגוד לדת ועוד), עקרות, אלימות, התנהגות לא נאותה אי סיפוק מיני ועוד. 

בשלב השני, לאחר הגשת התביעה, יזומנו בני הזוג לדיון. בני הזוג יכולים להיות מיוצגים ע"י עורך דין לגירושין. לרוב, בדיון הראשון ייעשה ניסיון לפשר ולגשר בין בני הזוג, על מנת להביאם לשלום בית. בד בבד, ככל שהניסיון לא יצלח, ייקבע מועד לדיון או דיונים נוספים. במהלך ניהול תביעת הגירושין, יעידו בפני בית הדין עדים ואף ייחקרו בחקירה נגדית. עם סיום שמיעת הראיות בתביעת הגירושין, הצדדים יסכמו את טענותיהם ולבסוף יינתן פסק דין. 

יש לציין כי הליך גירושין בבית הדין הרבני, לא בהכרח חייב להתנהל בתור תביעה משפטית ארוכה. ישנה דרך נוספת להתגרש בבית הדין הרבני – והיא בהסכמה. במקרים כאלו, על בני הזוג לחתום על הסכם גירושין, אשר כמוהו כחוזה לכל דבר ועניין. אז, יש להגיש תביעה מוסכמת לבית הדין הרבני, כאשר תביעות כאלו מתקבלות ללא קושי מיוחד, להבדיל מתביעת גירושין רגילה, שכאמור, אינה עניין של מה בכך. 

מהן סמכויות בית הדין הרבני? 

לבית הדין הרבני יש סמכות לדון רק בענייני נישואין וגירושין. אין לבית הדין סמכות לדון בנושאים, שאינם נוגעים לגירושין או נישואין בין יהודים. אך יוער, כי המונח "נישואין וגירושין" כולל תביעת מזונות, תביעת כתובה, תביעה לשלום בית ועוד. כמו כן, לבית הדין הרבני יש אפשרות "לרכוש" סמכות לדון גם בענייני רכוש או משמורת ילדים, במקרים שבהם תביעת הגירושין כורכת עמה את אותם נושאים. 

הסמכות של בית הדין "לרכוש סמכות" וכך לדון בעניינים, שמראש אין לו סמכות לגביהם, נקראת בשפה המשפטית "מרוץ הסמכויות" בין בית הדין הרבני לבית המשפט לענייני משפחה. האחרון הוא ערכאה משפטית אזרחית, שאמונה על שפיטה בכל עניין משפחתי, למעט עניינים הנוגעים לנישואין וגירושין (עם זאת, תביעת מזונות, אפשר להגיש לבית המשפט לענייני משפחה). 

חשוב לציין, שלא בכל פעם שצד מסוים בהליך הגירושין מבקש להגיש תביעה הכורכת את כל נושאי הגירושין (ולהקדים את הצד השני) לבית הדין הרבני – הוא יכול לעשות כך. לעיתים, הצד השני יכול לטעון לחוסר סמכות של בית הדין לדון בנושאים שאינם "נישואין וגירושין", כמו לדוגמא כאשר: הכריכה של תביעת הגירושין אינה כנה, מהווה ניצול לרעה, ועוד.

עד כאן בעניין הגירושין עצמם, שהרי לא רק בבית הדין הרבני בני הזוג "יבלו" בעת הגירושין. שכן מעבר להליך הגירושין, בני הזוג צריכים להסדיר את ענייני הממון (קרי: הרכוש המשותף שלהם וחלוקתו), מזונות ילדים, ומשמורת ילדים. על כך, בהמשך. 

"יש לנו ילדים משותפים – מה עושים?"

אין ספק שאחד הנושאים הקשים בהליך הגירושין, הוא נושא הסדרת משמורת הילדים. כל אחד מההורים רוצה להיות עם ילדיו, להיות קרוב אליהם, להיות שותף בחייהם וליטול בהם חלק. 

הליך הגירושין מחייב, לרוב, קביעה של משמורת והטלת אחריות שוטפת על אחד ההורים. מכאן, שניתן לפעול למשמורת משותפת, שלמעשה מחייבת את שני ההורים לטפל באופן שוטף יחדיו בילדים. מנגד, אפשר לפעול לקבלת "הסדרי ראיה". במקרים כאלו, האחריות השוטפת לגידול הילדים מוטלת על אחד ההורים וההורה השני יהיה אמון על טיפול בילדים בימים מסוימים שייקבעו, בין אם בהסכם או בין אם בפסק דין. 

דהיינו, את נושא המשמורת אפשר להסדיר כאמור בהסדר בין בני הזוג או לחלופין, להגיש תביעת משמורת. תביעת משמורת יכולה להיות, כאמור, כרוכה יחד עם תביעת הגירושין לבית הדין הרבני. מנגד, היא יכולה להיות מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה.

"מה עם כל הרכוש שצברנו בחיינו?"

חלוקת רכוש מביאה, באופן דיי שכיח, למריבות בין בני הזוג. צד אחד סבור כי הצד השני אינו זכאי לזכויות ברכוש המשותף (לדוגמא, כאשר מדובר בעסק שהוקם לפני הנישואין), לעיתים, הצד האחר טוען, שרכוש מסוים שייך לו בלבד בשל השקעה אישית מטעמו, מבלי שבן הזוג נטל בה חלק. מקרים כאלו הם שכיחים למדי ומלווים, מטבע הדברים, במשקעים וכעסים רבים, מה שבוודאי לא תורם לפשטותם של סכסוכים כאלו. 

קודם כל, כדי לפעול לחלוקת רכוש יעילה ומהירה, רצוי תמיד לחתום על הסכם ממון, עוד לפני הנישואין. הסכם ממון מהווה למעשה התנאה על הסדר איזון המשאבים שקבוע בחוק יחסי ממון, התשל"ג- 1973 (הקובע חלוקה שווה של רכוש ברוב המקרים). כמו כן, הסכם ממון יכול לצמצם מחלוקות עתידיות בענייני הרכוש. לכן, דומה שכמעט כל עו"ד לגירושין ימליץ לחתום על הסכם ממון, שהרי המציאות מעידה, כי ערכו של הסכם זה לא יסולא בפז. יודגש גם, כי הסכם ממון צריך לקבל אישור של בית משפט, על מנת לקבל תוקף משפטי מחייב. 

עם זאת, ככל שבני הזוג לא חתמו על הסכם ממון, ברירת המחדל החוקית היא, כאמור, חלוקה שווה. עם זאת, במסגרת יישום הסדר איזון המשאבים הקבוע בחוק, לא לוקחים בחשבון רכוש שניתן במתנה לאחד מבני הזוג, קצבת נכות או קצבת זקנה, שאותה מקבל אחד מבני הזוג. ככל שאין הסכמה בין בני הזוג, אפשר להגיש תביעה לפירוק שיתוף בין בני הזוג (כאשר המחלוקת היא לגבי דירת המגורים) או תביעה לחלוקת רכוש, לבית המשפט לענייני משפחה. 

"עליי לגדל שני ילדים – האם אני זכאית למזונות?"

מזונות הם תשלומים, שנועדו לכלכל את ילדיו של האב בעת פרידה. החובה לשאת במזונות היא חובה דתית, שמקורה בדין הדתי (החובה הזו קיימת בכל הדתות המונותאיסטיות). לכן, כבר בשלב הפרידה, יכולה האישה להגיש תביעה למזונות זמניים ולאחר מכן, להגיש תביעה למזונות קבועים. חובת תשלום המזונות מוטלת על האב עד לשחרור הילדים מהצבא, כאשר שיעורם משתנה מגיל לגיל. 

בדרך כלל, דמי מזונות עומדים על סכום של 1,200 ₪ לערך, כאשר זהו הסכום המינימאלי. ככל ששכרו של האב גבוה יותר, הסכומים גבוהים יותר. כאמור, תביעת מזונות אפשר להגיש לבית הדין הרבני כתביעה "כרוכה", או לבית המשפט לענייני משפחה. לחילופין, אפשר להגיע להסכמה גם בעניין המזונות, אך כל הסכמה בין בני זוג בנוגע לשיעור המזונות, צריכה לקבל אישור של ערכאה שיפוטית. 

עשרה טיפים למתגרש המתחיל:

להתגרש בנועם – כדי להתגרש בנועם אפשר להתחיל בדברים הקטנים: לא "לעשות דווקא", להתנהג בכבוד, לעזור לבן או בת הזוג כאשר צריך, לעשות מחוות קטנות לעיתים ועוד. המשמעות של כל אותם מעשים, היא להביא לסיטואציה שבה בני הזוג כן ישמרו על קשר תקין. ככל שבני הזוג שומרים על קשר תקין, כנראה שגם הגירושין יתנהלו בנועם, לטובת כולם. 

להתנהג בכבוד ולכבד – אפשר לבחור לנהל מלחמות גירושין, כמו שכל אזרח מן השורה שומע מפעם לפעם. אך הליכי גירושין הם מורכבים, יקרים, קשים רגשית. אפשר להתגרש בכבוד. כדי להתגרש בכבוד, צריך להתנהג בכבוד, כלפי מי שהיה/הייתה בן/בת הזוג. אינכם מתגרשים משותף עסקי, אלא ממי שנישאתם לו – כדאי לזכור זאת, לשמור חסד ולכבד. 

לא לירות בתותחים – אפשר גם לגשר – ישנם עורכי דין שימליצו לכם לפנות לבית המשפט ולעמוד על הזכויות שלכם, זו לא בהכרח המלצה רעה. עם זאת, עורך דין גירושין מומלץ ועתיר ניסיון ימליץ לכם, לרוב, לנסות לנהל את הליך הגירושין במסגרת הליך גישור. 

לעומת ניהול הליך משפטי, הליך גישור נועד להביא את בני הזוג לידי הסכמה, להקל עליהם במהלך הגירושין ולהביא לכך שהגירושין יסתיימו במהירות, בנוחות ובנועם. בהליך הגישור, בני הזוג הם אלו שמכתיבים את הטונים, את משך הפגישה, את זמני הפגישה, את הנושאים בהם הם רוצים לדון בישיבה ועוד. 

בבית המשפט בני זוג מותירים את שיקול הדעת המוחלט לידי השופט, שגם זמנו, לרוב, קצוב. לכן, בשלב הגירושין, כדאי לבחון פנייה להליך גישור. לבית המשפט אפשר תמיד ללכת, במיוחד אם הגישור נכשל. 

קבלו ייעוץ משפטי – אין דרך להתגרש, מבלי לקבל ייעוץ משפטי. אומנם, אפשר להתגרש בלי עורך דין גירושים. אבל הסיכון והקושי שתיטלו על עצמכם פשוט אינם שווים זאת. גירושין מצריכים מומחיות, הבנה וניסיון. בכלל זה, ניהול הליך גירושין הוא ניהול של הליך משפטי לכל דבר ולכן נדרשים תכנון ובניית אסטרטגיית גירושין נכונה. את כל השירותים הללו, רק עו"ד גירושין יכול להעניק ללקוחו. לכן, אנו סבורים כי הדבר הראשון שיש לבצעו לקראת גירושין, הוא לפנות לקבלת ייעוץ משפטי. 

לא לשלול "שלום בית" – אין ספק, שברגע שתגיעו לדיון הראשון בבית הדין הרבני תהיו טעונים, כועסים, נרגנים – ולהוטים להתגרש במהירות. תתפלאו לדעת כי בית הדין הרבני עשוי להשקיע מאמץ רב, במציאת פשרה בין בני הזוג. 

לכן, עומדות בפניכם שתי אופציות. האופציה האחת לסרב בנימוס. השנייה – להקשיב בלב שלם, אולי גם להשתכנע. כמובן שהאופציה האחרונה רלוונטית כאשר בני הזוג באמת רוצים שלום בית, אפילו אם בלהט הכעס, שכחו זאת. 

חדשו קשרים – לפני שהתחתנתם היו לכם חברים רבים. הייתם רווקים מאושרים, ביליתם, יצאתם, שתיתם וחגגתם כמו שרווקים צריכים (וצריכות) לעשות. ביום שמח אחד הכרתם את בן או בת הזוג שלכם,  התחתנתם ואז פתאום גיליתם, שקשה לשמור על קשרים עם כל החבר'ה מפעם. 

אל תרגישו רע – זהו עניין טבעי וקורה לכולם. עם זאת, עכשיו התגרשתם  – והמשמעות היא שאתם חוזרים להיות רווקים. איך אתם מרגישים לגבי כך? אנו ממליצים להביט בחצי הכוס המלאה וליהנות מתקופת הרווקות המחודשת שלכם, שמגיעה עם ניסיון חיים. אגב – זו בדיוק התקופה לחדש קשרים עם חברים טובים מן העבר, שהקשר עמם נחלש בשנות הנישואין, לא בשל מריבה, אלא מכורח המציאות השוחקת והאינטנסיבית של כולם. 

בלו עם הילדים – גירושין אינם פוגעים רק בבני הזוג, הם פוגעים, אולי יותר מכל, בילדים. הילדים הם הגורם החלש, השברירי ולהם הכי קשה להסתגל למציאות החדשה, שבה ההורים כבר אינם יחדיו. לכן, אחת העצות החשובות ביותר לכל מתגרש/מתגרשת, היא לא להזניח את הקשר עם הילדים המשותפים. גם אם ישנן מחלוקות הנוגעות למשמורת או למזונות, בשום אופן אל תכניסו את הילדים לקלחת. בד בבד, לדאוג, כאמור, לשמר ולחזק את הקשר עם הילדים המשותפים. 

תמיכה רגשית מקרובי משפחה ומחברים זו לא בושה: אין שום הבדל בין לפנות לעורך דין לענייני גירושין, בין לפנות לעזרה מקרובי משפחה/חברים. עתה, בשלב הגירושין, זו לא בושה לחפש אוזן קשבת ותמיכה. כל מתגרש או מתגרשת חווים במהלך הגירושין קשיים נפשיים ורגשיים. לכן, פנייה לכל אדם הקרוב ללבכם כדי להתייעץ עמו, היא מבורכת.

גם לחסוך זו לא בושה: הליכי גירושין מתאפיינים במחסור כלכלי. בעבר, המתגרש נהנה מתא משפחתי בטוח, שבו שני בני הזוג עבדו, השתכרו בכבוד ותמכו בכלכלת הבית. עתה, כל אחד מהצדדים צריך להסתדר בכוחות עצמו. לכן, בתקופת הגירושין זו לא בושה לחסוך כסף, להתרגל (לפחות לתקופה) לרמת חיים פחות גבוהה, מהרמה שאליה התרגלתם. אומנם, זה יהיה קשה, אבל אתם חוסכים למען תכלית ראויה. בסוף, אחרי שהכל יחלוף, תצליחו להתייצב ולהסתדר שוב. 

האמינו בעצמכם: כל עורך דין גירושים יעיד, כי בהליכי גירושין, במיוחד הליכים שנמשכים זמן רב בשל התדיינות משפטית, בני הזוג שוכחים, בשלב מסוים, מה הייתה המטרה שלאורה הם החליטו להתגרש. המדון, הריבים, המלחמות המשפטיות, הכספים הרבים שמוצאים במהלך ההליך, גורמים לאנשים לשכוח את העובדה, שהם מתגרשים משום שהם רוצים חיים טובים יותר, זוגיות טובה יותר ועוד. לכן, אל תשכחו את המטרות שלכם. זכרו שאתם מתגרשים למטרה ראויה, בסופו של דבר. 

לסיכום:

לא קל להתגרש, על כך בוודאי אין עוררין. עם זאת, חשוב לזכור כמה כללי ברזל: להתנהג בכבוד, לפנות לעו"ד לענייני גירושין, לקחת נשימה עמוקה ולצלול לתוך התהליך, אם אתם באמת רוצים בו. אם אתם בספק, מומלץ לנסות לעבוד על מערכת היחסים ואולי להימנע מתהליך לא פשוט זה. 

אל תהססו ואל תשברו את הראש לבד – פנו אלינו.

רוצה לדעת עוד על הליכי גירושין?
ליחצו כאן לקבלת יעוץ משפטי אישי!

קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר

מתגרשים רק באמצעות עורך דין מנוסה! – למה חובה להיעזר בעורך דין מנוסה ומקצועי שילווה אותך בתהליך הגירושין? מאמר של עורך דין שרון סגל מסביר את החובה הגדולה בייצוג ע"י עורך דין גירושין מומחה .

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

קטגוריות

הכתבות הפופולאריות

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

רוצה לדעת עוד?

מלא את הפרטים והשאר מעודכן בכל עת

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר