...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

מרוץ הסמכויות

מה הוא מרוץ הסמכויות וכיצד זה משפיע עליך…

במדינת ישראל קיימות בעיות שונות בנושא נישואין וגירושין הנובעות מהיעדר הפרדה ברורה בין דת ומדינה. נישואין וגירושין הם מן הנושאים הבסיסיים ביותר אשר הדת עוסקת בפיקוח אליהם אך במקביל לייחוס מעמד של נשוי / גרוש השלכות לא מבוטלות על זכויות וחובות של אדם כלפי רשויות המדינה.

מן הבעיות המוכרות הנובעות מהמצב הנ"ל הם הבעייתיות שבעריכת נישואין אזרחיים ותוקפם וכן "מרוץ הסמכויות" שנוצר כאשר בני זוג עומדים בפני הליך גירושין.

מרוץ הסמכויות הוא הכינוי שדבק באפשרות של הבעל או האישה לכבול את בן / בת זוגו להלכים בערכאה מסויימת – הערכאה האזרחית של בית הדין לענייני משפחה וערכאה דתית של בית הדין הרבני.

מכיוון שלכל אחת מן הערכאות הנ"ל סמכות לדון בנושאים חופפים ברגע שאחד מבני הזוג מקדים ופונה להתחיל את הליכי הגירושין בערכאה מסוימת הוא למעשה קובע בפני מי יוסדרו סוגיות חלוקת הרכוש, משמורת הילדים, מזונות וכו'.

לכל אחת מן הערכאות יתרונות וחסרונות עבור כל אחד מן הצדדים.

במאמר זה נפרט מה הם הגורמים המלבים את מרוץ הסמכויות, באיילו מקרים כדאי להקדים ולהגיש תביעת גירושין, כריכת נושאים שונים הנוגעים לגירושין בתביעה לבית הדין הרבני, מצבים בהם למרות הגשת תביעה לבית הדין הרבני יועבר הדיון בגירושין לבית הדין לענייני משפחה ועוד.

למי עדיף בית הדין הרבני ולמי כדאי בית משפט לענייני משפחה?

מקובל להניח כי עבור הגבר עדיף כי הדיון בגירושין יערך בבית הדין הרבני ואילו מצבה של האישה עדיך אם יתנהל הדיון בבית הדין לענייני משפחה. ככל אצבע גישה זו אכן תואמת את המציאות אך יתכנו נסיבות בהן לאישה דווקא עדיף שעניין הגירושין והנושאים הכרוכים בו יתברר בערכאה האזרחית.

הגבר יכול להקדים ולהגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני ולכרוך (לצרף לתביעה פירוט נושאים אותם הוא מבקש להסדיר) את נושא מזונות אישה, מזונות ילדים ומשמורתם. לעומת נושאים אלה יעדיף הגבר על פי רוב להשאיר את נושא חלוקת הרכוש, בעיקר גורל דירת המגורים, לבית המשפט לענייני משפחה וזאת על מנת להפעיל לחץ על אשתו שדירת המגורים עומדת להימכר.

כאמור מצבה של האישה עדיף בהרבה בדרך כלל אם ענייני הגירושין יתבררו בבית המשפט למשפחה. בערכאה האזרחית תזכה האישה בדרך כלל בחלוקת רכוש בהתאם לחוק יחסי ממון (אלה אם הצדדים ערכו הסכם ממון מגובה בחותם בית המשפט) שתזכה אותה, ברוב המקרים, במחצית מכל הרכוש ללא תלות ברישומי הבעלות.

לעומת זאת בית הדין הרבני יפסוק לגבי הרכוש על פי אופן הרישום וללא ייחוס משקל ראוי לתרומתה של האישה למאמץ המשותף על ידי ניהול משק הבית, גידול הילדים וכו'.

כמו כן בית המשפט לענייני משפחה יפסוק על פי רוב מזונות (מזונות אישה ומזונות ילדים) גבוהים יותר וצמודים למדד לעומת בית הדין הרבני שם יפסקו מזונות נמוכים יותר וצמודים לתוספת היוקר בלבד.

פתיחה בהליכי גירושין – יתרון אובייקטיבי בעקבות מרוץ הסמכויות

לעיתים ללא קשר ליתרונות שניתן להשיג על ידי קביעת הערכאה בה יתנהל הדיון לעצם נקיטת הצעד הראשון וחיוב הצד השני לדרך פעולה מסוימת יש משמעות פסיכולוגית אשר תשפיע על הישגים בעימות הצפוי.

הצד המקדים וכובל את בן / בת זוגו לערכאה אותה בחר יחוש בטחון אשר, ללא קשר ליתרונות מיוחדים שמקנה לו הערכאה עצמה שבחר, יאפשר לו להשיג יתרון גם כאשר אינו מגובה בבסיס משפטי מוצדק.

ולפני שאתם מתחילים לרוץ זיכרו: מרוץ הסמכויות לא תמיד יסייע לך…

גבר שמקדים ומגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני נדרש לעמוד במספר תנאים. אם אינו עומד בהם יעבור הדיון לבית המשפט לענייני משפחה. תנאים אלה הם כנות תביעת הגירושין, כריכה כדין וכנות הכריכה.

למי ששוקל הליך של גירושין מומלץ מאד לפנות בהקדם אל עורך דין העוסק בענייני משפחה. אם יש ספק לגבי נקיטה בצעד מקדים במרוץ הסמכויות או הימנעות מצעד כזה במטרה שלא להסלים את הסכסוך מומלץ להגיש את התביעה לערכאה הרצויה (על פי המלצתו של עורך הדין) ומיד לאחר מכן להציע לבן הזוג לפנות להליך גישור.

קרא עוד על בחירת הערכאה להגשת תביעת גירושין

סרבנות גט הינה אחד הנושאים בהם נתונה לבית הדין הרבני סמכות שיפוט בלעדית – על כך ועוד במאמר המלא…

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.