...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

טיפים להורים

טיפים להורים שהחליטו להתגרש

תהליך גירושין הוא מייגע וכואב עבור בני הזוג וילדיהם. זה תהליך המלווה בתחושות של אבדן, אכזבה, כעס, אשם והמון חשש עבור כל בני המשפחה.

הורים רבים מודאגים מהשלכות הארוכות וקצרות הטווח של התהליך על ילדיהם.

למרות שגירושין נחווים כמשבר, היכולת של הילדים להסתגל למציאות החדשה עולה ככל שההורים קשובים לצרכי הילד ותומכים בו.

תפקיד הורי זה יכול להיות קשה לביצוע מאחר וההורים בעצמם שרויים במצוקה. מה ילדים חווים בעת גירושין וכיצד ההורים יכולים לסייע להם?

ד"ר אילן טל, פסיכיאטר מומחה לטיפול בילדים ומנהל מרכז ד"ר טל, הסכים לשתף אותנו בידע הרב שצבא לאורך השנים בהן הוא מטפל בילדים להורים גרושים.

מתוך המלצותיו וניסיונו, ניתן להפיק לא מעט תובנות, שעשויות לסייע גם לך להתגרש נכון ובלי טעויות מיותרות.

כיצד ילדים חווים גירושין?

ילדים לרוב אינם חשים את ההקלה הנלווית לסיום הליכי הגירושין, גם אם האווירה בבית חשפה אותם לעימותים בין הוריהם.

הם נעדרי היכולת להסתכל על התמונה המורכבת שהובילה לפרידה כפי שמבוגר יכול לעשות וגם בעלי תחושת שליטה מופחתת מזו של ההורים שכן הם פאסיביים בתהליך.

גירושין היא חוויה של אובדן, הפרידה עלולה להתפרש אצל ילדים כדחייה או נטישה והם יכולים להאשים את עצמם. מחשבות אלו נובעות משלב התפתחותי בו הם נמצאים.

לילדים יש נטייה טבעית לחשוב שהם מרכז העולם, בעיקר בשלבי התפתחות מוקדמים. ההורה שבוחר להתגרש, או ההורה שנאלץ לעזוב את הבית עלול להיתפס עבורם כהורה שנוטש אותם.

אין ביכולתם של הילדים לתקן את מערכת היחסים שכשלה והם יכולים להרגיש תסכול, חוסר אונים וחרדה.

כל ילד יגיב באופן שונה לפרידה, בהתאם לגילו ולמזג הטבעי שלו. יש ילדים שיבטאו את הקושי באופן ישיר דרך ביטויי עצב, הסתגרות או כעס.

אחרים יבטאו את כאבם באופן יותר עקיף דרך התנהגות: נסיגה התפתחותית נפוצה אצל ילדים קטנים, במהלכה הם חוזרים לשתות מבקבוק, להרטיב, או מתקשים לישון לבד. יכולים להתעורר קשיים במסגרת הלימודית, נסיגה חברתית, התפרצויות אלימות ועוד.

איך ההורים יכולים להקל על ילדיהם?

גירושין הוא תהליך עתיר אמוציות אשר מעורר חרדות רבות אצל ההורים.

העומס הרגשי עלול לשבש את הראייה התקינה ואת ההפרדה בין צרכי הילד וההורה. מה ההורים יכולים לעשות כדי להקל על ילדיהם?

לשתף בהליכי הפרידה: חשוב לשתף את הילדים בתהליך הגירושין. שיתוף מאפשר להורים לשמוע מה הפחדים של ילדיהם ומאפשר להם להתאים עצמם לצרכיהם.

חשוב להעביר להם מסרים מרגיעים, שהפרידה היא לא מהם ולא באשמתם, שעדיין יהיו להם שני הורים, להפחית תחושות של בושה וחשש של ביקורת חברתית סביב הנושא ולהכין אותם לקראת השינויים תוך החדרת מסרים של תקווה ואמון.

להפריד בין צרכי ההורים והילד: העומס הרגשי הכרוך בתהליך הגירושין מקשה לעיתים על ההורים לראות את צרכי הילד כנפרדים משלהם.

בעוד שהאהבה הזוגית נגמרה, הילד עדיין אוהב את שני הוריו וצרכיו שונים ויכולים לעיתים גם להיות מנוגדים לצרכי ההורים. חשוב להימנע מלהשתמש בילד כשליח המעביר מסרים בין ההורים, לגייס אותו לטובתם האישית או למנוע הסדרי ראייה החשובים מאד לשלומו הרגשי של הילד.

מצבם הרגשי של ההורים: ילדים תלויים במשפחתם. הורה שחש מדוכא ומתקשה לתפקד לא יהיה זמין לילדיו, העלולים להפוך לילדים הוריים הדואגים ללא הרף לשלום ההורה הלא מתפקד. הורים שמצליחים להתמודד טוב עם משבר הגירושין יהיו יותר זמינים לילדיהם ובמידה ויש קושי גדול בהתמודדות חשוב לקבל תמיכה ועזרה מקצועית שתלווה אותם בתהליך.

רמת העימות בין ההורים: ישנה הסכמה מחקרית כי התמודדות הילדים עם גירושין תלויה במידת העימות בין ההורים.

כניסה להליך משפטי מגבירה את עוצמות העימות ומאטה את תהליך הקבלה וההכנה לפרק ב' בחיים, שכן תהליך משפטי אורך זמן רב. עימות בעצמה גבוהה מגביר את רמות החרדה עבור כל בני המשפחה.

ככל שהתהליך מתארך עולה מצוקת הילדים, המשקפת לא פעם את מצוקת הוריהם. 

המשכיות הקשר עם שני ההורים: ילדים זקוקים לשני הוריהם על מנת שיתפתחו מבחינה רגשית בצורה תקינה.

יש לכך השפעות הן לטווח הקצר והן לטווח הארוך, בעיקר ביכולת לפתח קשרים חברתיים מטיבים. חשוב ששני ההורים יהיו נגישים לילד כדי שיוכלו לספק את התמיכה הדרושה לו. יש חשיבות למעורבות ההורה שאינו משמורן בחיי הילד, הכוללים ביקורים עקביים ותכופים.

חשוב ששני ההורים יהיו מודעים לכך, וכי ההורה המשמורן ינקוט באמצעים שימנעו התפתחות של ניכור הורי אצל הילד – מצב בו אחד ההורים נוטה להסית (שלא בכוונה) את הילד כלפי ההורה השני, כאשר הילד בתגובה מסרב לנהל קשר עם ההורה המוסט.

הגברת שיתוף הפעולה בין ההורים: המחויבות ההורית המשותפת נמשכת גם לאחר הגירושין. יש לעבוד על תקשורת משותפת בנוגע לילדים למרות חילוקי הדעות, ולהסתייע באנשי מקצוע במידה והדבר קשה לביצוע.

העברת אינפורמציה בין ההורים אודות גידול הילדים מפחיתה את החשדנות בניהם, מקלה על ביצוע הסדרי הראיה ומונעת מהילד להיות בקונפליקט נאמנויות.

שמירת יציבות: גירושין מובילים לשינויים הנחווים לילדים כערעור הסדר הקיים ואובדן ביטחון. זה מגביר אצלם חרדות סביב העתקת מקום מגורים, מעבר מסגרת לימודית ועוד.

מומלץ לשמר תחושת יציבות דרך קיום שגרת יום, ולנסות עד כמה שניתן לשמור על סביבת המגורים והמסגרת הלימודית בה הילד נמצא.

לחצו כאן פניה וקבלת יעוץ משפטי בהליכי הגירושין!

קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר

מצב חירום קורונה – במצב מיוחד בו מדינת ישראל נמצאת עקב התפרצות נגיף הקורונה נעשה קצת סדר בבלאגן לגבי דיני משפחה ,גירושין , זמני שהות ומזונות . זכויות וחובות הורים גרושים במשבר הקורונה

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.