...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

חלוקת רכוש בגירושין

מתי נצטרך להתעסק ולחשוב על חלוקת רכוש בגירושין?

לאחר שנים של זוגיות פורייה והקמת משפחה מתפקדת ובריאה, קורה מה שקורה לשליש מהזוגות במדינת ישראל. ההורים לא מסתדרים. הפרידה והגירושין הם כורח המציאות. במהלך החיים המשותפים נצברו נכסים ורכוש מגוון.

בני זוג שנפרדים ומתגרשים לא אמורים לצאת בידיים ריקות לדרכם החדשה. את הילדים המשותפים לא נהוג לחלק אבל את הרכוש המשותף צריך לחלק.

זוגות שיודעים להסתדר גם בגירושין כמו בחיים המשותפים יכול ויגיעו להסדר מוסכם של חלוקת הרכוש לפי העיקרון "חצי חצי" ללא הסתייגויות והתחשבנות קטנונית. סביר להניח שגם בנוגע לנכסים שהובאו לזוגיות לפני הנישואין, לא יועלה הטיעון המוכר והקנטרני, "אני עשיתי את הכסף ואת שרפת אותו במסע קניות אין סופי בקניונים".

חייג/י לשיחה אישית עם עורך דין: 052-222-6699 (24 שעות ביממה)

גם ללא הסכם ממון יכולים הם להגיע לחלוקת רכוש שווה והוגנת. השאלה שעל הפרק היא, כמה כבר כאלו זוגות יש? מעט מאד, אם בכלל.

למען הרוב המכריע שנקלע לצורך בחלוקת רכוש בעקבות גירושין, נפרט את הכללים לחלוקה, לפי איזה מפתח מחלקים. מי לוקח מה, האם יש מצב שאחד לוקח הכול והשני נותר ערום.

מהו למעשה הרכוש המשותף?

הרכוש המשותף שנצבר במהלך החיים המשותפים כולל בדרך כלל הפריטים הבאים: בית/דירת מגורים, התכולה, השקעות נוספות בנדל"ן, פיקדונות בבנק, חשבונות עו"ש ומטבע חוץ, מניות, קרנות נאמנות, קרן השתלמות, קופות גמל, קרנות פנסיה, ביטוח מנהלים, עסקים וחברות שהוקמו במשותף או בנפרד על ידי אחד מבני הזוג בתוך שנות הזוגיות.

עקרונות מנחים לאופן החלוקה

ברמה העקרונית והבסיסית, רכוש שנצבר במשותף במהלך חיי הנישואין, יתחלק באופן שווה בין בני הזוג בעקבות גירושין, ללא התחשבות בעובדה על שם מי רשום הרכוש שיועד לחלוקה.

רכוש שהובא על ידי אחד מבני הזוג לתוך הזוגיות והנישואין, מתנות וירושות שהתקבלו וניתנו במהלך הנישואין, גימלה המשתלמת לאחד מבני הזוג על-ידי המוסד לביטוח לאומי, או גימלה או פיצוי שנפסקו או המגיעים על פי חיקוק לאחד מבני-הזוג בשל נזק גוף, או מוות, נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששוויים לא יאוזן ביניהם, לא מחויבים בחלוקה לפי אותו עיקרון בסיסי.

עם זאת יתכנו מקרים בהם צד אחד תובע את חלקו ברכוש המשותף והצד השני מתנגד לו בטענה שהרכוש הוא שלו, עוד מלפני הנישואין, ידרש הצד התובע את חלקו להוכיח שלצד המתנגד הייתה כוונה לשתף אותו בנכס שעל שמו עוד מלפני הנישואין.

כמו למשל: בדירת מגורים שהיתה בבעלות אחד מבני הזוג עוד מלפני הנישואין. הדירה נשארה על שמו.

במהלך החיים המשותפים הצהיר בן הזוג על כוונתו למכור בעתיד את הדירה ובתמורת מכירתה להוסיף חסכונות משותפים במהלך השנים, שהושגו במאמץ משותף, כדי לעבור לדירה מרווחת יותר עם התרחבות המשפחה.

אותה גישה תופסת לגבי מתנות וירושות שניתנו במהלך הנישואין.

זוהי למעשה חזקת השיתוף. כל צד תורם את חלקו לרווחת המשפחה ולצבירת נכסיה ובעת שנוצר הצורך בחלוקת הרכוש, הוא קונה לעצמו זכות באותה שותפות שמתפרקת ומתחלקת.

חובות הם רכוש נוסף שצריך לחלק בעקבות גירושין, זאת בתנאי, שהחובות נצברו תוך כדי התנהלות משותפת במהלך הנישואין.

אם יוכח שבן הזוג צבר חובות בגין הימורים, עבירות פליליות, תשלום לפילגש או כל חוב שנוצר ללא ידיעתה ושיתופה של בת הזוג, לא ניתן לחייב את הצד השני להתחלק בחובות שאינו שותף להם.

עיתוי חלוקת הרכוש

בני זוג לא יכולים לחלק רכוש לפי קפריזה רגעית, כי כך בא להם. רכוש שנצבר במהלך הנישואין והוא רשום על בן זוג אחד, יחולק בעקבות גירושין ופקיעת הנישואין או מוות של אחד מבני הזוג.

זהו למעשה איזון משאבים כפי שנקבע במסגרת חוק יחסי ממון.

במקרים אלו ולפי הוראות סעיף 5 לחוק, כל צד זכאים למחצית השווי של כלל הנכסים. לפי הוראות הלכת נניקשווילי (ע"א 5598/94) איזון משאבים נעשה לא רק בנכסים חיוביים, אלא גם בנכסים שליליים, כגון חובות שנוצרו על ידי בני הזוג במהלך הנישואין.

במקרים חריגים יש לבית המשפט סמכות לקבוע שהחלוקה לא תהייה שווה.

בני זוג שנישאו לפני ינואר 1974, מועד כניסת חוק יחסי ממון לתוקף ושאינו מחייב אותם, יכולים לתבוע את חלוקת הרכוש המשותף בכל זמן וללא קשר לסיום הנישואין בעקבות גירושין או פטירה.

אם הרכוש רשום על שם שני בני הזוג, ניתן להגיש בהסכמה תביעה לפירוק אותה שותפות בדירה או בחברה מסחרית שהבעלות עליה משותפת, בלי קשר לסיום הנישואין, מסיבות של גירושין או מוות.

הסמכות לאשר תהליך

בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה הן הערכאות לדיון והכרעה בשאלת חלוקת הרכוש. אם הוגשה תביעת גירושין לבית הדין הרבני ובמסגרתה, נכרכה תביעה לרכוש, אז הסמכות להכריע בתביעה נתונה בלעדית לבית הדין הרבני.

לעומת זאת, אם הוגשה קודם תביעה לחלוקת רכוש בגירושין בבית המשפט לענייני משפחה התביעה תידון שם ובית הדין הרבני אין סמכות להתערב.

הואיל ונדרשת מעורבות של ערכאות משפטיות מומלץ מאד לבני הזוג להיעזר בשירותיהם של עורכי דין המתמחים בדיני משפחה או לפנות למגשר שצבר מיומנות וניסיון בכל הקשור לחלוקת רכוש בנסיבות אלו. כל אחד מהם יסייע לבני הזוג להכין רשימת מלאי, למפות את הנכסים, לבצע הערכות שווי ולנסח הסכם שיש בו לשרת נאמנה את הצדדים.

חלוקה באופן שונה ולא שווה

לבית המשפט לענייני משפחה נתונה סמכות מיוחדת להפעלת שיקול דעת לביצוע איזון משאבים צודק בין הצדדים, מתוך גמישות והתחשבות בשיקולים של צדק והוגנות.

שיקולים אלו יכולים גם להוביל להחלטה של בית המשפט להורות על חלוקת בלתי שוויונית של הרכוש.

לפי סעיף 8 לחוק יחסי ממון, אלו הנסיבות בגינן החלוקה לא תהייה שווה: פוטנציאל צבירת נכסים עתידיים של בני הזוג, כושר השתכרות נוכחי ועתידי, קביעת שווי של הנכסים לפי מועד מוקדם יותר מזה המבוקש, התייחסות לנכסים שהיו לבני הזוג במועד שקדם לאיזון המשאבים הנדון.

רוצה לדעת יותר על חלוקת רכוש משותף?

לחצו כאן לקבלת יעוץ משפטי מעורך דין מנוסה!

קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר

יש לכם חברה או עסק משותף? – כיצד מחלקים בני זוג שרוצים להתגרש חברה או עסק משותף? מה קובע החוק בנושא?

חלוקת רכוש

חלוקת רכוש בגירושין הינה נושא מורכב, ובפרט כשישנם נכסים רבים ,מוחשים ולא מוחשים על פי הפסיקה . על-מנת לא לצאת מקופחים, ובכדי שהגירושין לא יגרמו לנזק כלכלי כבד, מומלץ להיעזר באנשי מקצוע מיומנים – שאותם תוכלו למצוא במשרד עורכי דין שרון סגל.

חלוקת רכוש בגירושין עם ילדים

חלוקת רכוש בגירושין עם ילדים

  • הסכם ממון – כשישנו הסכם ממון, הוא גובר על כל סעיפי החוק, ואופן חלוקת הרכוש נקבע על פיו. זו גם הסיבה להמלצה על עריכת הסכם כזה לפני כל נישואין, כך שתוכלו לדעת מראש, בוודאות, כיצד יחולק רכושכם.
  • הסכם גירושין – בני זוג שמבקשים להיפרד ללא מאבקים מתישים ובזבוז זמן יקר יכולים לחתום על הסכם גירושין שיכלול מטבע הדברים התייחסות גם לסוגיית הרכוש המשותף. השאיפה תהיה הוגנות מקסימלית, והדגש הוא על פתרונות פרקטיים ולאו דווקא היצמדות לדיוק מוחלט בחלוקה.
  • הלכת השיתוף – החוק קובע כי כל הרכוש המשותף לבני הזוג ידועים בציבור יחולק שווה בשווה, כלומר 50% לכל צד, וזאת מתוך רצון ליצור איזון. יחד עם זאת החוק מתיר לבית משפט לענייני משפחה לקבוע גם הסדר אחר, לאו דווקא שוויוני, וזאת בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל מקרה. סוגיה נוספת היא אילו נכסים נכללים ברכוש המשותף ואילו שייכים לכל צד בנפרד, ובפרט היא רלוונטית לרכוש מלפני הנישואין, מתנות שקיבל אחד מבני הזוג וירושות. במקרים כאלה מעורבות של עורך דין מנוסה הינה קריטית.
  • טובת הילדים – עוד סוגיה חשובה היא הדירה המשמשת למגורים. אם טובת הילדים מחייבת את הישארותם בדירה, בית המשפט עשוי להורות שלא למכור אותה במסגרת השאיפה לאיזון משאבים, אלא יקבע הסדר אחר שמשאיר את הדירה בבעלות ההורה המשמורן.

להימנע מפגיעה כלכלית

הטיפול המשפטי בנושא חלוקת רכוש בגירושין עשוי לכלול סוגיה רגישה נוספת והיא ניסיונות להברחת נכסים, כלומר הסתרתם מהצד השני על-מנת שלא יהיה צורך לחלוק אותם. במשרד עורכי דין שרון סגל הצטבר ניסיון רב גם בנושא הספציפי הזה, ובאופן כללי צוות עורכי הדין במשרד אמון על הגנה מלאה על האינטרסים הכלכליים של הלקוחות. הטיפול כולל גיבוש פתרונות יצירתיים במקרים סבוכים, ובמידת הצורך ייצוג נחוש בבית משפט לענייני משפחה.

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.