...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

הסכם הורות

הסכם הורות – לטובת ההורים והילדים

בעשורים האחרונים הולכת וגוברת המגמה להקים משפחות מסוגים שונים אשר בהן הורי הילד אינם נשואים, וזאת לצד המשפחות במבנה המסורתי של אם, אב וילדים.

כתוצאה ממגמה זו, המרכיב העיקרי בהגדרת המשפחה הוא ההורות ולאו דווקא קשר הנישואין. הסכם הורות עונה על הצורך האנושי הטבעי להביא ילדים לעולם ולממש את ההורות ללא קשר לנישואין.

למי נועד ההסכם?

הסכם ההורות יכול גם להתאים לזוגות נשואים, אך עיקר שימושו הוא כאלטרנטיבה לזוגות בהליכי גירושין וכן לבני זוג אשר ויתרו על המודל המסורתי ומעוניינים בילד משותף ללא מיסוד הקשר הזוגי.

לדוגמא עבור בני זוג המנהלים קשר רומנטי ללא נישואין, עבור נשים שלא עלה בידיהן לממש קשר זוגי והן מעוניינות להרות, עבור זוגות חד מיניים ועבור זוגות החיים יחד כידועים בציבור.

הסכם ההורות, ובכינויו הנוסף, הסכם הורות משותפת, הינו חוזה בין שני הורים המעוניינים להסדיר את מערכת היחסים ביניהם בכל הנושאים הקשורים לילדם המשותף, בין אם החליטו להביאו לעולם יחד ובין אם הוחלט על אימוץ או הולדת הילד על ידי אחד מבני הזוג.

מה למעשה כתוב בהסכם ההורות?

ההסכם מנסח באופן מפורט את עקרונות ההורות המשותפת כולל הזכויות והחובות האישיות והכלכליות של ההורים בעניין תשלום המזונות והסדרי הראיה, חינוך הילד ומקום מגוריו.

ההסכם אף מסדיר את חלוקת האחריות ההורית במקרה של פרידת ההורים – כאשר הם חותמים על ההסכם בעודם נמצאים במערכת יחסים זוגית.

מתי חותמים?

ההסכם נחתם טרם הלידה ולעיתים לפני ההחלטה על הורות משותפת – עוד בשלב תכנון ההריון, ויש חשיבות רבה לכך שהסכם ההורות נכתב ביוזמת ההורים, מכיוון שלהבדיל ממקרים אחרים, ההסכם לא נכפה על ההורים אלא הם מכינים את עצמם באופן שקול להורות ועורכים באופן מתוכנן הסכם המסדיר את חלוקת הנטל ביניהם.

הסכם ההורות נותן גם מענה לצרכים שיתעוררו בעת גידול הילד ולמחלוקות העלולות להתגלע בעתיד.

במקרה של גירושין יש להסכם ההורות חשיבות רבה. על מנת להבטיח התפתחות בריאה של הילד מבחינה רגשית, חברתית ואינטלקטואלית חשוב ששני ההורים יהיו פעילים ונוכחים בחיי הילד.

כאן נכנס לתמונה הסכם ההורות המקדם את שותפות ההורים בגידול ילדיהם גם לאחר הגירושין ונועד למנוע עד כמה שניתן סכסוכים בעתיד בנושאי האחריות ההורית, מזונות, משמורת, מקום המגורים של הילד כדומה.

על מה חשוב להורים להקפיד?

הסעיפים החשובים שיש להקפיד עליהם בעת ניסוח ההסכם הם אלו העוסקים במשמורת והמזונות. נושאים נוספים הם הסדרי הראיה, תכנון ההריון, שם הילד ודרכים ליישוב מחלוקות.

בסעיף המשמורת יקבע האם האחריות ההורית תהיה משותפת או שתוטל בעיקר על אחד מן ההורים. במקרה בו יוחלט שאחד ההורים הוא המשמורן, הוא יהיה זה הנושא באחריות העיקרית לגידול הילד.

במסגרת נושא המשמורת יכתב גם היכן יתגורר הילד ומי יוגדר כאפוטרופוס (אחד ההורים או שניהם).

בנושא המזונות יש לכלול את כל ההוצאות הקשורות לגידול הילד: מזון, ביגוד, שכר לימוד למוסדות חינוך, הוצאות רפואיות, שכר דירה וחשבונות שוטפים וגם תשלום עבור שיעורים פרטיים, חוגים, נסיעות ומשחקים.

לפי החוק עד הגיע הילד לגיל 6 האב הוא האחראי על צרכי הילד, ומגיל 6 עד 15 האב נושא בהוצאות הבסיסיות (מזון, ביגוד והנעלה, שותפות בשכר הדירה והוצאות הבית) וההוצאות הנוספות חלות על שני ההורים לפי יכולתם.

מגיל 15 חולקים ההורים בתשלום המזונות באופן שווה. הסכומים נקבעים לפי הסכם המשמורת.

מאחר שהחוק מחייב גם הורים נשואים וגם הורים שאינם נשואים, הכללים תקפים מבחינה משפטית בעת קביעת סכום המזונות או במקרה בו מוגשת תביעת מזונות. בכל מקרה חשוב להקפיד שכל הכתוב בהסכם ההורות לא יפגע בזכות הילד למזונות.  

גם הסדרי הראיה נקבעים מראש בהסכם ההורות והם תלויים בטיבה של המשמורת. אם נקבעה משמורת משותפת, יחלקו ההורים את זמני הנוכחות עם הילד באופן שווה.

במקרה שביתו של אחד ההורים משמש כבית המרכזי של הילד, יקבע באילו ימים אחראי ההורה השני על הילד ומי מן ההורים ישהה עימו בעת מחלה, חופשה או נסיעה. כמו כן תוסדר בסעיף זה השהות עם הילד במהלך החגים, החופשות והבילויים.

נושא נוסף שיש לקחת בחשבון בהסכם הוא תכנון ההריון. מאחר שהסכם ההורות מנוסח עוד בתקופה שלפני ההריון והלידה, חשוב להסדיר את הנושא הכולל את בחירת הרופא האחראי על מעקב ההריון והבדיקות, אופן מימון ההוצאות הקשורות להריון וללידה ומי יהיה נוכח בבדיקות.

גם שם הילד הוא נושא שיש לתת עליו את הדעת. לאור העובדה שבני הזוג אינם נשואים ועל מנת למנוע ויכוחים בעתיד מומלץ להחליט מראש האם הילד ישא את שם משפחתו של אביו או ישאר עם שם משפחתה של האם.

בסעיף פתרון סכסוכים, חשוב להגדיר בהסכם ההורות אמצעים המוסכמים על שני בני הזוג במקרה שיתעורר צורך לפתור מחלוקות בעתיד. כך למשל יכולים השניים לקבוע שבעת סכסוך יפנו לעורך דין, הליך גישור או אף לטיפול.

מבחינת תוקפו של הסכם הורות ההסכם נחשב לחוזה משפטי חתום בין שני ההורים ולכן להסדרים שהוא כולל יש תוקף משפטי מחייב.

נהוג שהחתימה על ההסכם מתבצעת לפני הלידה ולעיתים אף בשלב תכנון ההריון, אך עם זאת, יש צורך באישור בית המשפט לענייני משפחה רק לאחר הלידה ולכן מומלץ לקבל את האישור מיד לאחר הלידה. בבית המשפט מתקבלים הסכמי הורות כמסמכים בעלי תוקף של פסק דין.

הסכם ההורות יכול להיערך על ידי עורך דין או מגשר. במקרה שעורך דין מופקד על הנושא, מומלץ להיעזר בעורך דין לענייני משפחה הבקיא בתחום, מכיר את המצב המשפטי ודואג לכך שההסכם יעלה בקנה אחד עם תפיסת בית המשפט לפיה יש לראות בראש ובראשונה את טובת הילד.

ניסוח הסכם ההורות במהלך גישור עשוי לפתור סכסוכים בין בני זוג בהליכי גירושין ולמנוע את מעורבות בית המשפט בדרך של פשרה.

במקרה זה ירוויחו בני הזוג, לצד הסכם ההורות המשותפת, את האפשרות לתקשורת טובה שתועיל ליחסים ביניהם ותתרום כמובן לטובת ילדם המשותף.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מנוסה!

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.