Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

אלימות כלכלית

אלימות כלכלית בין בני זוג

בשנים האחרונות עלתה המודעות בישראל למקרים של אלימות במשפחה וככל שגברה המודעות, כך עלו גם מספר הפניות למוקדי הסיוע של נשים אשר סובלות מאלימות.

חשוב להבין שאלימות בין בני זוג יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון צורות והיא לא תמיד נשמעת או נראית לעין. במיוחד לא כשמדובר על אלימות כלכלית, שאז הרבה יותר קשה לזהות את תמרורי האזהרה וגם אחרי שכבר מזהים, לא תמיד האישה שסובלת מהאלימות הכלכלית מוכנה לפעול למיגורה.

נכון לשנה החולפת, עמותת רוח נשית מסרה שמעל 200 אלף נשים בישראל דיווחו שהן סובלות מאלימות כלכלית ועל פי ההערכות, במבחן המציאות המספרים כפולים.

בין אם האלימות הכלכלית צמחה על רקע פערי מעמדות, לדוגמא במקרים שבהם הגבר הוא המפרנס העיקרי או היחיד והאישה היא עקרת בית, או שהאלימות התפתחה במשפחה שבה המצב הכלכלי של שני בני הזוג היה מעולה, שכן אלימות כלכלית פוגעת באלו שסובלים ממנה מאוד.

אגב, ניתן לראות יותר ויותר מקרים של אלימות כלכלית כשמדובר על גירושין של בני זוג מהעשירון העליון, שאז הצדדים המעורבים בהליך הגירושין מנסים להפעיל מניפולציות והפחדה כלכלית, כדי להשיג יתרון וזאת כחלק מאסטרטגיית הגירושין ובמטרה להחליש ולהקטין את הגרוש/ה לעתיד.

כך או כך, כדי להילחם בתופעה, יש כמה שלבים שצריך לעבור והראשון שבהם הוא לזהות את המצוקה ולהודות בבעיה.

בסקירה שלפניך מסביר עורך הדין שרון סגל על הסימנים שלפיהם ניתן לזהות אלימות כלכלית ומציע דרכים שיעזרו גם לך להתמודד עם האלימות הכלכלית ובתקווה, להוציא אותה מחייך לאלתר.

תמרורי אזהרה שחייבים לשים לב אליהם

אלימות כלכלית יכולה להתקיים מהרגע הראשון של הזוגיות או להופיע אחרי משבר כלכלי בנישואים. היא מתאפיינת בהתנהגות כוחנית, תוקפנית, מקטינה, משפילה ואלימה, לרוב של הבעל כלפי האישה וזאת בכל הקשור בפן הכלכלי, אבל לא רק.

אלימות כלכלית לעיתים מלווה גם באלימות מילולית, רגשית, פיזית, נפשית או מינית ומה שמשותף לכל המקרים הוא העובדה שיחסי התלות שהאלימות הכלכלית מייצרת מתגברים ומתעצמים ככל שחולף הזמן.

כאמור, אחד הקשיים שמאפיינים אלימות כלכלית הוא הקושי לזהות אותה. נשים רבות שסובלות מאלימות כלכלית כלל לא מודעות לבעיה ולא רואות את עצמן כקורבן.

משפטים כמו 'הוא חסכן', 'אני בלאו הכי לא טובה עם כספים', 'עדיף שהוא ינהל את הפן הכלכלי בבית כי אני בזבזנית' וכך הלאה, נשמעים כלאחר יד מנשים ובחלק גדול מהן, הבעל הוא לא קמצן, אלא פשוט אלים.

הסימנים שמעידים שאכן קיימת אלימות כלכלית הם שהאישה לא יודעת מה המצב הפיננסי של הבעל ואין לה מושג מה קורה בחשבון המשותף, שהוא חוסם את הגישה שלה לחשבון הבנק, לאשראי ולצ'קים, מנהל בסתר חשבונות בנק ונכסים, שולט באופן בלעדי כספים (גם באלו שהיא מכניסה), רק הוא מקבל החלטות כלכליות והיא אף פעם לא שותפה אליהן.

כמו כן, סימנים נוספים שיכולים להעיד על אלימות כלכלית הם כאשר כל הנכסים רשומים על שמו של הבעל בלבד, כשהוא משתלט על נכסים משותפים על ידי שקרים, לא נותן לאישה כסף בכלל, גם לא לצרכים רפואיים, אוסר עליה ללמוד, לצאת לעבוד או לרכוש השכלה.

בנוסף, אלימות כלכלית מתאפיינת בכך שהאווירה בבית הן לאישה והן לילדים היא אווירה מפחידה שמלווה באיומים כלכליים.

הוא מתנהג באגרסיביות וזורק מוצרים שהיא קונה, מכריח אותה לעדכן אותו על כל הוצאה ולו הקטנה ביותר, כל הוצאה גוררת כעס, הוא יוצר חובות על שמה ומאלץ אותה להסכים לכך, חסרים בבית מוצרים בסיסיים והילדים חיים במצוקה כלכלית קשה וכך הלאה.

איך לפעול על מנת להפסיק את האלימות?

סימני האזהרה שתוארו לעיל הם רק חלק מהתמרורים שמעידים שאכן קיימת אלימות כלכלית וזה המקום לומר לנשים שסובלות מאלימות כלכלית או אלימות מכל סוג אחר – אל תמשיכו לסבול, אסור לכן לשתוק ואתן לא לבד.

על מנת למנוע אלימות כלכלית מומלץ מאוד לנהוג בעצמאות מלכתחילה, שזה אומר לרשום נכסים במשותף, לדרוש גישה מלאה לחשבון הבנק ולנהל מעקב אחר הכנסות והוצאות, משותפות וגם כאלו שכל אחד מבני הזוג מבצע באופן פרטני.

מחקר שנערך לאחרונה מראה ששליש מהמשפחות בישראל מנוהלות כלכלית על ידי הגבר בלבד, מה שמראש שם את האישה בעמדת נחיתות ונותן פתח לזוגיות לא שיוונית וכוחנית, שבה המעמדות ברורים מראש, הגבר שולט והאישה נשלטת.

לא נתעכב על ההשלכות החמורות של יחסים לא שיווניים ככלל, אלא נתמקד בכך שכאשר אישה סובלת מחוסר שוויון בפן הפיננסי, או בשם המלא, מאלימות כלכלית, אסור לה בשום פנים ואופן להמשיך לסבול והיא מוכרחה להבין שהמצב דורש טיפול ויפה שעה אחת קודם.

כשהמצב מידרדר והאלימות הכלכלית הופכת לעניין שבשגרה, חשוב מאוד להתייעץ עם גורמים רלוונטיים ובכלל זאת עמותת רוח נשית ו/או עורך דין מנוסה לענייני גירושין.

בכל אופן, אין סיבה להילחץ גם אם הבעל מנסה להפחיד מפני פרידה על ידי איומים ויצירת חרדה סביב העניין הכלכלי.

לדוגמא הפחדות כמו 'אם תיפרדי ממני אני אדאג שאת והילדים תחיו במחסור', 'לא אשלם לך מזונות אישה', 'לא אשלם לך מזונות ילדים' וכיוצא בזה.

כדאי לדעת שיש הגנות שקיימות בחוק שנועדו למנוע מקרים של אלימות במשפחה ובתי המשפט בישראל רואים את טובת הילדים בראש סדר העניינים ומתייחסים בחומרה רבה למקרים של אלימות במשפחה בכלל ולמקרים של אלימות כלכלית בפרט.

לסיכומו של עניין נבהיר שאין סיבה שאף אישה (או גבר) תסבול מאלימות ואם כל הניסיונות לטפל בבעיה בדרכי שלום לא צולחים, שווה לשקול גירושים ובכל מקרה, לא לקבל החלטות מבלי להתייעץ עם עורך דין לפני.

לחצי כאן לקבלת ייעוץ משפטי אישי לפני גירושין

קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר

מצב חירום קורונה – במצב מיוחד בו מדינת ישראל נמצאת עקב התפרצות נגיף הקורונה נעשה קצת סדר בבלאגן לגבי דיני משפחה ,גירושין , זמני שהות ומזונות . זכויות וחובות הורים גרושים במשבר הקורונה

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

קטגוריות

הכתבות הפופולאריות

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

רוצה לדעת עוד?

מלא את הפרטים והשאר מעודכן בכל עת

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר