...

Divorced

מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה
מרכז המידע להליכי גירושין ודיני משפחה

זכויות אישה בגירושין

זכויות אישה בהליך הגירושין

ידוע לכל, כי כאשר אישה לא מכינה את עצמה בצורה טובה ולא בודקת לעומק את זכויותיה היא עשויה להיות הצד המפסיד בכל הליך הגירושין. כדי לא להפסיד את הזכויות המגיעות לה, מומלץ לכל אישה להתכונן בצורה טובה להליך הגירושין ולהבין את מלוא הזכויות אשר מגיעות לה.

בישראל כיום, ישנן שתי ערכאות שיפוטיות אשר להן הסמכות לדון בענייני הגירושין (וכל הנובע מזה לרבות; מזונות, מדור, משמורת וכיו"ב), האחת היא בית הדין הרבני והשנייה הינה בית המשפט לענייני משפחה. ייאמר מיד, כי הערכאה השיפוטית אליה תוגש התביעה קודם – היא זו שתדון בתביעת הגירושין.

הגישה המקובלת כיום, היא שעדיף לאישה להגיש את תביעת הגירושין לבית המשפט לענייני משפחה משום שבערכאה שיפוטית זו היא תוכל למצות את זכויותיה מבחינת חלוקת הרכוש, זכויות סוציאליות ופנסיוניות ולקבל דמי מזונות גבוהים יותר.

יודגש, כי כאשר התביעה מתנהלת בבית הדין הרבני, ברוב הפעמים לא נלקחת בחשבון העובדה כי האישה תרמה למשק הבית, לגידול הילדים ובדר"כ חלוקת הרכוש תתבצע לפי השם של בן הזוג הרשום כבעלים על הנכס או הרכוש.

משמורת הילדיםחזקת גיל הרך אשר נקבעה בחוק, מקימה זכות לאישה שילדיה הרכים (עד גיל 6) יישארו בחזקתה הבלעדית, אלא אם כן ישנן נסיבות מיוחדות שלא מאפשרות זאת (לדוגמה: בעיה נפשית / בריאותית, התמכרות וכיו"ב). בעת שמתקיימת משמורת בלעדית לאישה, הבעל יכול לזכות בהסדרי ראייה / שהייה עם ילדיו שנקבעים על ידי בית המשפט או על ידי הסכם בין ההורים.

האישה, יכולה להגיש בקשה לבית המשפט כנגד הבעל אשר הפר את הסדרי הראייה, האישה יכולה לבקש לחייב אותו בתשלומים מעבר למזונות, לדוגמה: עבור שמרטפות בזמנים בהם החסיר, לחייבו בקנס בשל היעדרותו ואף לצמצם את הסדרי הראייה על מנת לחסוך אכזבה מן הילדים.

קראי בהרחבה: על הפרת הסדרי ראייה על ידי האב

מזונות הילדים: לזכותה של האישה, לעולם, עומדת החובה של הגבר לשלם מזונות עבור צרכיהם של ילדיו, גם בעת שהוא כבר לא חלק מהמשפחה בשגרת היומיום. חיובו של הבעל בתשלום מזונות ילדים נובע מהחוק וזאת בהעברת תשלום חודשי לאישה המשמורנית.

ייאמר מיד, כי גם אם הבעל נמצא בקשיים כלכליים, אין זה אומר כי הוא פטור מלשלם את דמי המזונות ולדאוג לילדיו מבחינה כלכלית. האישה, אינה צריכה לשאת בהוצאות של הילדים לבדה לאחר הגירושין וזכותה מכוח החוק לדרוש מהאב לשלם עבור הוצאות אלו וניתן לאכוף זאת באמצעות הוצאה לפועל או דרך המוסד לביטוח לאומי.

קראי ותדעי: מה עושים אם הגרוש לא משלם לך מזונות?

מזונות אישה: בזמן הליך הגירושין ועד לתום התביעה וקבלת הגט, זכאית האישה על פי חוק לקבל מזונות אישה מהבעל. מדובר בחובה ממש כמו תשלום מזונות ילדים, אלא אם כן ישנן סיבות ספציפיות השוללות זאת ממנה. הכלל במזונות אישה הוא, שעל הבעל לשמור על אותה רמת חיים אליה האישה הורגלה בזמן חייהם המשותפים.

סעדים זמניים: האישה זכאית להגיש בקשה לסעדי ביניים בזמן שתביעת הגירושין מתנהלת ואף עוד בטרם שהתביעה החלה. סעדים זמניים לרבות; צו עיכוב יציאה מהארץ, צו עיקול, הגבלת שימוש בנכסים וכיו"ב. סעדים אלו נועדו להגן על זכויותיה של האישה ולמנוע מצב שבו היא לא תוכל לממש את זכויותיה.

אל תהססו ואל תשברו את הראש לבד – פנו אלינו.

רוצה לדעת עוד על הליכי גירושין?
ליחצו כאן לקבלת יעוץ משפטי אישי!

קראי עוד: על סעדים זמניים בהליך הגירושין

מדור: מאחר שחזקת ומשמורת הילדים היא לרוב בידי האישה, נהוג כי גם מקום מגוריהם של הילדים יהיה אצלה ולפיכך האישה זכאית לקבל לאחר הגירושין תשלום מדור עבור הוצאות הקשורות לדיור, השתתפות בשכר דירה, ארנונה מים וחשמל ולעיתים כבלים ואינטרנט.

השתתפות הבעל בדמי המדור הנם בין 30%-50% תלוי במספר הילדים.

זאת ובנוסף, על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות החלטות לימודיות וחינוכיות הנוגעות לילדים, כגון; רישום למוסדות חינוך, קייטנות וכו' צריכות להיעשות בהסכמת שני ההורים, כך שלאישה גרושה יש זכות להיות מעורבת ולתת הסכמתה בכל החלטה.

שיתוף נכסים: הלכת השיתוף מאפשרת לנשים שנישאו עד תאריך ה-1.1.1974 לקבל מחצית מהרכוש שנצבר במהלך הנישואין ללא קשר למי יש הבעלות בנכסים. אולם, על האישה להוכיח כי דפוס הנישואין היה שיתוף כלכלי וחיי משפחה תקינים.

נשים שנישאו לאחר התאריך הנ"ל, חוסות תחת חוק יחסי ממון אשר מעניק זכות לאישה בעת חלוקת הרכוש וללא תנאי לאופי היחסים בעת הנישואין ובשנים האחרונות נשים זכאיות לעיתים אף ליותר ממחצית הרכוש, הן מכוח פסקי דין שניתנו בנושא והן מכוח התיקון שנערך בחוק יחסי ממון.

הטבות: לאחר הגירושין, זכאי ההורה המשמורן (בדר"כ האישה) למספר הטבות. מאחר שמשמורת הילדים היא לרוב בידי האישה, בנוסף לתשלומי מזונות ומדור תועבר אליה גם קצבת הילדים.

כמו כן, יפסקו לטובת האישה גם מחצית הוצאות חינוך במעון או בגן וגם מחצית תשלום עבור צהרון עד סוף כיתה ג'. עבור ילדים בבית הספר, האישה זכאית למענק לימודים חד-פעמי פעם בשנה בחודש אוגוסט לקראת שנת הלימודים. ילדי הורים גרושים אף זכאים להנחה באגרות חינוך בבית הספר בנסיבות מסוימות.

כהורה משמורן, האישה זכאית להשתתפות משרד השיכון בשכר הדירה למשך שלוש שנים, בתנאי שאין בבעלותה דירה או חלק בדירה. ייאמר, כי שיעור ההשתתפות נקבע לפי הכנסתה החודשית של האישה ומספר הילדים.

יש לך עוד שאלות? לחצי כאן ופני לעורך דין שרון סגל!

צור קשר לייעוץ ופרטים נוספים:

שתף כתבה זו:

Facebook
WhatsApp
Email
LinkedIn

מאמרים קשורים

עורך דין גירושין רעננה
עורך דין גירושין רעננה

עורך דין גירושין רעננה שרון סגל גם אדם שיוזם גירושין מתוך הבנה שאין טעם להמשיך בחיים המשותפים, וגם מי שהתהליך

צור איתנו קשר

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.